MIRCEA DORIN ISTRATE ANIVERSAT LA ÎNTREVEDEREA DIN APRILIE A CENACLULUI “AUREL FILIMON” DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

În a treia zi de Paști s-a desfășurat, în sala de lectură documentară a Bibliotecii Județene Mureș, întâlnirea cenaclului literar “Aurel Filimon” al Ligii Scriitorilor Români - Filiala Mureș. Momentul central al seratei literare a fost legat de aniversarea președintelui LSR Mureș, poetul Mircea Dorin Istrate, care a împlinit recent vârsta de 77 de ani. Referindu-se la câteva aspecte esențiale legate de viața și activitatea acestui talentat scriitor mureșean, vorbitorii au profitat de acest prilej pentru a-l felicita pe dl Mircea Dorin Istrate pentru activitatea din cadrul Ligii Scriitorilor din România și i-au transmis urări de viață lungă, plină de sănătate, inspirație și rodnică activitate literară.

În acest sens, doamna Viorica Feierdan a insistat asupra rolului pe care dl Istrate l-a avut în procesul constituirii și coordonării Filialei Mureș a ligii noastre, filială înființată în 2016. Dacă Liliana Moldovan a realizat o prezentare succintă a operei lui Mircea Dorin Istrate, a premiilor care i s-au acordate și a colaborărilor Domniei sale cu reviste din țară și străinătate, scriitoarea Gina Moldovan sa referit la calitățile de lider ale sărbătoritului vorbind despre anvergura sufletului acestui mare și talentat poet. Juristul Ioan Berța, președintele Filialei Mureș a Asociației “Avram Iancu”, a creionat portretul de dascăl al lui Mircea Dorin Istrate, iar domnul Iov Roiban a preluat această idee și a pus în evidență rolul de îndrumător într-ale creației literare a președintelui Filialei Mureș a breslei noastre. Și-au deschis, de asemenea, sufletul doamnele Emilia Albu, Elena Cristea, Voichița Toma și Rodica Rita-Ruță în cadrul unui exercițiu mărturisitor legat de rolul pe care l-a jucat dl Mircea Dorin Istrate pe parcursul evoluției lor literare.

În continuare, Mircea Dorin Istrate a oferit, celor prezenți, un sensibil cadou literar prin prezentarea romanului “O zi mai lungă decât veacul”, de Cinghiz Aimatov, exprimându-și admirația față de talentul remarcabil al acestui autor, a cărui prezență în spațiul literaturii universale nu trebuie să treacă neobservată. Următorarea carte prezentată a fost “Șlefuitorii de vise”, de Rodica Rita-Ruță, volum lecturat și supus apoi unei inedite interpretări literare, de Viorica Feierdan. Este vorba de primul volum de versuri semnat de Rodica Rita-Ruța, apărut la Editura Cezara, în 2021. Dl Roiban a spus povestea elaborării și finalizării monografiei pe care a editat-o la Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, o carte document despre istoria oameniilor și evenimentele marcante din satul Oroiu, unde a copilărit.

Întâlnirea literară s-a încheiat cu lecturarea unor versuri proprii din lirica Emiliei și a lui Iosif Albu, urmate de două scurte și sincere discursuri ale scriitoarelor Elena Cristea și Rodica Rita-Ruță, care au dezvăluit detalii legate de istoria și specificul cărților de poezie pe care le-au tipărit.

În concluzie, tabloul întâlnirii membrilor cenaclului “Aurel Filimon” a fost unul plin de culoare, de emoție și exerciții mărturisitoare, care ne-au mângâiat sufletele cu farmecul poeziei și l-au încărcat cu bucuria revederii.

LILIANA MOLDOVAN, Secretar LSR-Mureș

Lasă un comentariu