UE VA CUMPĂRA VACCINURI ÎMPOTRIVA MAI MULTOR BOLI PENTRU REFUGIAȚII UCRAINENI

Distribuie pe:

Uniunea Europeană intenționează să cumpere și să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei și Covid-19 pentru a imuniza copiii și alți refugiați ucraineni nevaccinați, a declarat comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

La aproape trei săptămâni de la invazia rusă, numărul ucrainenilor care fug în străinătate s-a apropiat de 3 milioane, jumătate dintre ei fiind copii, potrivit estimărilor Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), transmite Reuters, preluat de News.ro.

Ei au mers în mare parte în țările UE și sunt așteptați mult mai mulți.

“Acoperirea de vaccinare în Ucraina a fost foarte scăzută pentru mai multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special pentru copii, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar și pentru Covid-19”, a declarat Kyriakides.

Ratele de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei și tuberculozei în Ucraina sunt estimate a fi sub nivelurile recomandate pentru a opri epidemiile, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le stabilește la aproximativ 95% pentru a obține protecție la nivel de populație.

În 2020, 82% dintre copiii ucraineni au fost vaccinați împotriva rujeolei și aproximativ 93% din populație a fost imunizată împotriva tuberculozei.

Cele mai recente cifre privind vaccinarea poliomielitară arată că 84% dintre copii au fost imunizați, dar proporția a scăzut la 60% în unele regiuni.

Sub 35% sunt vaccinați antiCovid

UE a instituit un mecanism pentru a ușura transferul refugiaților ucraineni bolnavi către spitalele din întreaga Europă, pentru a preveni copleșirea instituțiilor medicale din țările vecine.

Primii pacienți au fost transferați săptămâna aceasta din Polonia în Italia.

De asemenea, UE intenționează să înființeze centrele de triaj împreună cu OMS la granițele cu Ucraina, pentru a pune un prim diagnostic și pentru a accelera transferurile medicale, a spus Kyriakides.

Sunt, de asemenea, posibile focare de Covid-19, având în vedere nivelul scăzut de vaccinare în rândul ucrainenilor și condițiile înghesuite în care călătoresc în UE.

Mai puțin de 35% dintre ucraineni sunt complet vaccinați împotriva Covid-19, jumătate din media UE de peste 70%, potrivit OMS.

Momentan, nu există planuri pentru cerințele de vaccinare împotriva Covid-19 pentru refugiați, dar sunt luate în considerare campanii de conștientizare cu privire la necesitatea și disponibilitatea vaccinurilor, au spus oficialii UE.

Lasă un comentariu