VLADIMIR PUTIN: RUSIA DISPUNE DE “TOATE INSTRUMENTELE” PENTRU A RĂSPUNDE “RAPID” ȘI “FULGERĂTOR” ORICĂREI INTERVENȚII STRĂINE ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Distribuie pe:

Orice țară care încearcă să intervină în războiul din Ucraina se va confrunta cu un răspuns “fulgerător”, a avertizat, miercuri, președintele rus Vladimir Putin.

“Avem toate instrumentele cu care nimeni nu se poate lăuda... le vom folosi dacă va fi necesar”, a spus el, afirmația fiind considerată drept o referire la rachetele balistice și armele nucleare.

Aliații Ucrainei au intensificat aprovizionarea cu arme, SUA vrând să se asigure că Ucraina învinge Rusia.

Oficialii occidentali spun că Rusia este împiedicată în eforturile sale în est: săptămâna trecută, a lansat o ofensivă majoră pentru a ocupa regiunea Donbas, după ce s-a retras din zonele din jurul capitalei Kiev. Dar, potrivit unui oficial, forțele ruse “fac cu greu față rezistenței ferme a ucrainenilor, astfel încât suferă pierderi”.

Comisia Europeană a acuzat Rusia de șantaj după ce Moscova a întrerupt exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că aceasta denotă lipsa de credibilitate și “nesiguranța” Rusiei ca furnizor.

Kremlinul a replicat că Rusia a fost forțată să adopte acest tip de acțiune din cauza “pașilor neprietenoși” ai țărilor occidentale.

Întreruperile decise de Gazprom sunt consecința refuzului Poloniei și Bulgariei de a plăti gazul în ruble rusești - o cerere făcută de președintele Vladimir Putin în martie, a susține moneda rusească, slăbită de sancțiunile occidentale.

Vladimir Putin a comentat toate aceste aspecte miercuri, cu parlamentarii ruși din Sankt Petersburg.

“Dacă cineva din exterior încearcă să intervină în Ucraina și să treacă la amenințări strategice pentru Rusia, răspunsul nostru va fi fulgerător”, a spus el.

“Avem toate instrumentele, cu care nimeni nu se poate lăuda. Și nu ne vom lăuda cu ele, le vom folosi, dacă este necesar”.

Liderul rus a adăugat că toate deciziile cu privire la ceea ce va include acel răspuns au fost deja luate - fără a oferi alte detalii.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar în câteva zile, președintele Putin a ordonat armatei sale să plaseze forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în alertă maximă.

Analiștii sunt de părere că astfel de amenințări reprezintă o încercare a lui Vladimir Putin de a-i avertiza pe aliații Ucrainei să nu mai intervină în conflict.

Putin a vorbit la o zi după ce națiunile occidentale au organizat un summit în Germania, promițând că vor spori sprijinul militar pentru Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis că va muta “cerul și pământul” pentru a se asigura că Ucraina câștigă războiul.

De altfel, în ultimul timp, crește numărul angajamentelor de a acorda sprijin militar Ucrainei - inclusiv anunțul Germaniei că va trimite 50 de tancuri antiaeriene, într-o schimbare bruscă a politicii Berlinului.

Oficialii occidentali au avut un schimb de informații privind cele mai recente evoluții de pe frontul din Ucraina și constată că Rusia continuă să mobilizeze trupe în regiunea Donbas și că înregistrează succese minore.

“Dar când se confruntă cu obiective militare autentice, le este greu să învingă rezistența fermă ucraineană și suferă pierderi”, a spus un oficial.

Ploaia abundentă împiedică, de asemenea, înaintarea Rusiei. “Rușilor nu le place să lupte pe timp de ploaie”, a spus un oficial, adăugând că rușii au o orientare tactică slabă și continuă să sufere de dificultăți logistice.

Ei sunt capabili să opereze pe teren accidentat (“off road”), iar oficialii spun că este surprinzător că aleg totuși să nu facă acest lucru.

Chiar și în locurile în care forțele ucrainene au fost încercuite, ele au reușit să se aprovizioneze “pentru o perioadă de timp surprinzător de lungă” (Mariupol fiind exemplul cel mai evident).

Oficialii au remarcat că, până și în locurile în care Rusia a câștigat teren, forțele ucrainene au demonstrat o capacitate “remarcabilă” de a contraataca - uneori atât de repede încât rușii se trezesc “pe picior greșit”.

Forțele speciale ucrainene, care operează în spatele liniilor rusești, exploatează vulnerabi-litatea liniilor de aprovizionare, ceea ce contribuie la câștigarea de timp pentru Ucraina, se arată într-o analiză efectuată de BBC.

* Oficial rus: “Nu recomandăm să ne puneți răbdarea la încercare”

La câteva ore după ce Putin a afirmat că va folosi arme nucleare și că orice țară care “intervine” în Ucraina se va confrunta cu “un răspuns rapid”, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, a atras atenția Europei să ia în serios posibilitatea acestui “răspuns” și a acuzat Occidentul că incită Ucraina să atace “pământ rusesc”, folosind arme donate de țări membre NATO.

Zakharova a declarat într-un briefing săptămânal la Moscova că Occidentul “cere în mod deschis Ucrainei să atace Rusia folosind arme primite de la țările NATO”, avertizând în același timp: “Nu recomandăm să ne puneți răbdarea la încercare”.

Ea a lansat acest avertisment după ce ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Ucraina are “dreptul” să lovească ținte militare în interiorul Rusiei, iar ministrul forțelor armate britanice, James Heappey, a spus că este “legitim” să se folosească arme din Occident, donate pentru astfel de atacuri.

Comentând această declarație, Zakharova, a spus că, pentru a perturba logistica militară, Rusia ar putea lovi ținte militare pe teritoriul mai multor țări NATO care furnizează arme regimului de la Kiev.

* Publicația rusă PRAVDA: Polonia și România - primele candidate pentru lovituri cu rachete Caliber

“Recunoscând legitimitatea atacurilor Ucrainei asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei, Londra a justificat atacurile aeriene asupra lanțurilor logistice dintr-o serie de țări NATO care furnizează arme Kievului. Polonia și România sunt primele care o caută cu lumânarea”. (surse - bbc.com, dailymail.co.uk, english.pravda.ru)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu