CALEIDOSCOP

Distribuie pe:

VULTURII VIȘINII

ORIZONTAL: 1) Cel mai titrat antrenor de fotbal din țara noastră, cu care Rapidul a câștigat Campionatul național în anul 1999 (Mircea) - Actor care se exprimă prin gesturi. 2) Internațional român, atacant cunoscut pentru driblinguri și execuții precise, autor a 33 de goluri marcate pentru Rapid în perioada 1959 - 1964 (Titus) - “..., Goanță și cu Gheară, cel mai bun atac din țară”, atacantul Rapidului al cărui fiu, Cătălin, a trecut și el pe la Rapid (Fane). 3) Unul din cei mai buni fundași dreapta ai Rapidului din anii '70, supranumit “Manezul” (Ion) - Portar rapidist, sfertfinalist cu echipa în Cupa UEFA, 2006 (Dănuț). 4) Înroșire a pielii care pălește la apăsare - “University Consortium Field Certificate” (acronim). 5) Prezentatoare TV autohtonă (Cristina) - Râu afluent al Jiului. 6) Constantin Schumacher - Supranumit “Ministrul Apărării”, acest fundaș rapidist a fost prezent la Campionatul Mondial de Fotbal, Mexic, 1970 (Dan) - Lucian Rusandu. 7) Papucul turcului - Stat în India. 8) Cap Roman! - Caciureac la final! - Prenume german și scandinav. 9) “Farmecul vieții”, acest club de fotbal, fondat în anul 1923 de muncitorii de la Atelierele Grivița din București, a câștigat 4 titluri naționale și 13 Cupe ale României - Cunoscutul atacant al Rapidului timp de 19 sezoane, câștigător al Cupei României cu Rapid, în anul 1975 (Nicolae). 10) Echipă de fotbal din Albania (K.F.) - Fost fotbalist român (Florin). 11) În atac! - “Rică” sau “Tamango”, legendarul și excentricul portar al Rapidului, fost internațional prezent la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic 1970, singurul portar surprins în poziție de offside (Necula).

VERTICAL: 1) Fundaș internațional rapidist, prezent la Campionatul Mondial de Fotbal 1970 din Mexic și câștigător al campionatului național cu Rapid, în anul 1967 (Nicolae) - Fost căpitan al echipei naționale, acest fundaș stânga a fost campion cu Rapid, în anul 1999 (Răzvan). 2) Fost fundaș central la Rapid, în perioada 2011-2013 (Cristian) - Jucător la Rapid în perioada 1983-1986 și 1988-1991, iar mai apoi antrenor în mai multe rânduri între 1994-2004 (Marian). 3) Legitimat la Rapid între 1956 și 1962, acest jucător de bază al Rapidului a fost în echipă cu nume grele din istoria “vișiniilor”, precum Macri, Filote, Greavu, Motroc, Georgescu, Ene II sau lonescu (Vasile) - Fostă glorie a Rapidului din anii '80 (Ștefan). 4) La teză! - Tânăr atacant, la Rapid, în sezonul 2019-2020 (Gabriel). 5) Jucător legendar al Rapidului din perioada 1946-1951 (Constantin) - Extrema dreaptă a Rapidului și a naționalei feminine de handbal a României (Alexandra Diana). 6) “Conseil National de l'Ordre des Medecins” (acronim) - Fost fotbalist la Poli Timișoara (Ovidiu) - Petre Deselnicu. 7) Actualul vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, fostul fundaș al naționalei și al Rapidului în perioada 1971-1973 (Alexandru) - Codul Aeroportului Mount Union, Pensllvania, SUA. 8) Taur (reg.) - Fundaș nemțean (Andrei Ovidiu). 9) Portar rapidist în perioada 2005-2007, prezent în lotul calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA (Mihai) - Atacant internațional prezent la Campionatul European de Fotbal din anul 2000, la Rapid în două rânduri (Ionel). 10) Ionuț Rada - Fost atacant al Rapidului în perioada 1942 - 1957, cu peste 200 de jocuri și 86 de goluri marcate (Ștefan). 11) Mijlocașul Rapidului din perioada 1998 -2008, calificat cu echipa în sferturile de finală ale Cupei UEFA (Marius).

Dicționar: ȘOLOC, BRAIA, PABUC, MATS, ADA, EPURE, CUC, TAURE, MARC.

GH. HUZA

GLOANȚE” CONTRA CANCERULUI

O combinație de bismut 212 radioactiv și anticorpi monoclonali se constituie într-un fel de... glonț cu care sunt bombardate țesuturile cancerigene. Anticorpii “se agață” de proteinele specifice celulelor canceroase, iar bismutul emite radiații alfa de rază mică, distructive pentru celulele neoplasmatice, dar neafectând țesuturile sănătoase.

Eficiența noului preparat - apreciată pe tumorile unor șoareci de experiență, în cadrul Laboratorului Național Argonne din Illinois - pare să fie de mii de ori mai mare decât a celorlalte preparate existente în arsenalul luptei contra cancerului.

Dezlegarea careului “Între noi… bărbați”, apărut în 16 aprilie 2022: MACHIAVELLI, ARMOUR, SUE, SAN, L, FO, CV, TG, A, POPE, O, ROLLAND, MSL, ONEILL, PITT, I, N, L, NOREA, ALEHEM, S. LI, NASEN, CATAR, NM, R, TAGORE, IBRAILEANU.

PROVERBE

• Nu-ți supăra prietenii, că o să ai nevoie de ei.

• Cel mai rău om e acela care nu poate fi bun nici când e fericit.

• Două sentimente ar trebui să avem întotdeauna: recunoștința pentru trecut și speranța pentru viitor.

• Pentru un azi ce mâine va fi un ieri îndepărtat.

• Veselia omului e ca mirosul florilor, ea nu se înalță din suflete veștede.

• Ca să judeci omul, caută să vezi cum gândește, nu poți greși.

• Și oamenii și soarta, de-a fi să te lovească, mândria, demnitate să nu te părăsească.

• Este fericit nu acel care le pare altora astfel, ci acela care se socoate el însuși că e fericit.

• Cel mai frumos dar făcut de natură oamenilor, după înțelepciune, este prietenia.

• Bunăvoința ne face mai mulți prieteni decât bogăția și ne aduce mai multă încredere decât puterea.

• Deschide cartea ca să înveți ce au gândit alții, închide cartea ca să gândești tu însuți.

• Viața e elan, e iubire, e ură, e cântec, e zgomot. Viața e glorie și crimă, viața e nebunie, e… viața…

• Vine o vreme când ne dăm seama că tot ceea ce facem va deveni la timpul său o amintire. Este maturitatea, pentru a ajunge la ea trebuie să ai amintiri.

• Dacă drumul pe care mergi e presărat cu flori, nu întreba unde duce.

• Fă din propria ta viață o simfonie, din fiecare zi un sonet.

• Fiecare sfârșit e un început! Fiecare început e un sfârșit, e plăcut sau neplăcut, depinde cum și-l face fiecare!

• Nu întreba dacă nu vrei să fii mințit!

• Suferința face parte din viață!

NATURA, LEACUL UNIVERSAL

• Inima rănită își află blânde leacuri,

În legănări de codri, în ceața de pe lacuri,

În munții unde veșnic par ierni ce s-au oprit.

În steaua ce asemenea speranțelor stinghere

Apare-atunci când ziua piere,

Unind amurgul cu răsărit.

• Natura vine în ajutorul tuturor părăsiților.

Acolo unde totul lipsește, ea se dăruie întreagă.

Ea înflorește și reînverzește sub toate prăbușirile.

Ea este iederă pentru pietre și dragoste pentru oameni.

• În natură nu există numai frumos, urâtul există alături de frumos, diformul alături de grație, grotescul este reversul sublimului, răul al binelui, umbra a lumini.

• Natura, viața, destinul nu sunt pentru om decât un imens clar-obscur.

• Aud stând singur cu natura,

Sufletul ce-și povestește aventura.

• Omul trebuie să dea umanității și să redea naturii lumina sa, căldura și parfumul său, iubirea.

Lasă un comentariu