RUSIA CAUTĂ SĂ DESCHIDĂ UN NOU FRONT ÎMPOTRIVA UCRAINEI, DINSPRE REPUBLICA MOLDOVA

Distribuie pe:

Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, iar mai multe “indicii” arată că într-un viitor apropiat este posibil un atac asupra acestei foste republici sovietice, afirmă surse militare ucrainene citate de cotidianul britanic “The Times”, preluat luni de EFE.

Dacă o astfel de incursiune ar avea succes, ea le-ar permite forțelor ruse să pătrundă în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, dinspre vest, adaugă “The Times”.

“Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă rușii încep să obțină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai ușor (de cucerit - n.r.) și amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a declarat pentru cotidianul britanic o sursă militară ucraineană.

Tensiunile au sporit în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după o serie de explozii misterioase atribuite “teroriștilor”.

Analiștii occidentali cred că obiectivul Kremlinului este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia de-a lungul întregii coaste a Ucrainei către Transnistria, tăind accesul Ucrainei la Marea Neagră, scrie “The Times”.

Potrivit unei surse militare, serviciile de informații ucrainene atrag atenția asupra activității de la aerodromul principal din Tiraspol, “capitala” Transnistriei, ceea ce sugerează că rușii se pregătesc pentru conflict, cu avioane de transport Iliușin-76 și, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici.

Potrivit funcționarilor occidentali, circa 1.500 militari ruși ar fi staționați în Transnistria.

Rusia ar putea crea un “pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când rușii sărbătoresc Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. (Agerpres)

Lasă un comentariu