A APĂRUT O NOUĂ MESERIE - PRESTATORUL CASNIC!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 402, din 27 aprilie 2022, a fost publicată Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic.

Plata, cu tichete valorice

Noul act normativ prevede că activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, și că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, o persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani, iar între prestatorul casnic și beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităților casnice.

Beneficiarul casnic și prestatorul casnic convin asupra activităților și a numărului de ore sau a volumului de muncă, plata prestatorului casnic făcându-se cu tichete valorice de activități casnice (potrivit noii legi, tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic și conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia).

Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Recunoașterea ca asigurat

Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată potrivit dispozițiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuția aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice, această valoare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

La finalul prestării serviciilor stabilite de comun acord, pe baza numărului de ore efectuate și a negocierii între părți, beneficiarul casnic va înmâna prestatorului numărul de tichete de activități casnice aferent valorii serviciului prestat.

Tichetul de activități casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013, sau prin intermediul platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, respectiv prin aplicația mobilă pusă la dispoziție gratuit de ANOFM.

Atenție! Legea nr. 111/2022 va intra în vigoare de-abia la 1 ianuarie 2024. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu