LUMEA SE AFLĂ ÎNTR-O NOUĂ DEZORDINE MONDIALĂ!?

Distribuie pe:

Mai exact, după Al Doilea Război Mondial, lumea s-a aflat tot timpul într-o dezordine din toate punctele de vedere: politic (Războiul rece), economic, social, religios etc. După dărâmarea zidului dintre cele două Germanii și unirea lor în urma înțelegerii dintre Mihail Gorbaciov și Helmuth Koll formal, teoretic s-a terminat cu “Războiul rece”, dar mai exact, după destrămarea URSS și desființarea Tratatului de la Varșovia. Însă, “războiul”, de această dată de autodeterminare a statelor care au format URSS și mai târziu Republica Socialistă Iugoslavia și Republica Socialistă Cehoslovacia, s-a împărțit în două state: Republica Cehă și Slovacă.

După 1989, o parte din fostele state socialiste au aderat la NATO și Uniunea Europeană fapt care a deranjat Federația Rusă, condusă de președintele Vladimir Putin. După ce Ucraina și Republica Moldova au solicitat intrarea în NATO și UE, se poate spune că s-a declanșat o nouă etapă a “Războiului rece”, care a început prin atacarea Ucrainei de către armata Rusă, de fapt războiul de rempărțire a lumii cu intenția fățișă a impunerii a noii ordini mondiale prin conducere dintr-un singur centru politic și economic de către cei circa 100 de bogați care controlează și dețin finanțele - banii - capitalul mondial, adepții globalizării, a controlării omenirii dintr-un singur centru.

De fapt, după menținerea popoarelor lumii în stres și frica unui război mondial (pe timpul Războiului rece) de către SUA și URSS, războiul nuclear, care era gata să izbucnească, în urma divergențelor dintre președintele Kenedi și Hrușciov care și-a instalat rachetele nucleare în Cuba.

În anii 2009-2010, SUA a “fericit lumea” cu o criză economică și financiară globală, care a bulversat economia țărilor de pe întreg globul, provocând haos și o nouă dezordine globală.

România a fost afectată foarte puternic de efectele acelei crize, mai ales financiar, încât președintele Băsescu a luat măsuri drastice, între care și tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor și înghețarea creșterii pensiilor. Ceea ce este și mai grav, e faptul că, guvernele de atunci și din perioada de după 1989, au vândut bogățiile solului și subsolului pe aproape nimic, mai ales cele din sectoarele energetic și chimic, încât România a rămas ca o coajă de nucă goală.

Rezultatul, dezastrului produs îl simt din greu românii acum, când prețurile gazului metan și a energiei electrice, carburanților au depășit limita suportabilului pentru marea majoritate a românilor. Drept urmare, au crescut și prețurile produselor alimentare la fel de mult, încât circa 50% dintre români nu își mai permit să cumpere aproape nimic cu banii obținuți din salarii și pensii. Sunt puși în situația să aleagă între a-și cumpăra ceva de mâncare sau medicamente și plata facturilor la gaz metan și energie electrică. Mai grav e faptul că, peste un milion de copii suferă de foame, sunt subnutriți, îmbolnăvindu-se foarte ușor, mai ales de hepatita produsă de un virus periculos, necunoscut de medici.

E de lăudat faptul că, guvernanții noștri se îngrijesc de copiii ajunși în România, fugind din Ucraina din cauza invaziei, a războiului, a bombardamentelor armatei rusești, că au înființat școli în limba lor, că sunt tratați în spitalele românești. Însă, nu putem să nu o spunem că actualul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski, înainte ca Rusia lui Putin să atace Ucraina, a desființat școlile cu predare în limba română în care învățau copiii celor aproape un milion de români (oficial se spune că sunt numai 500 de mii) care trăiesc în teritoriile foste românești ajunse pe teritoriul Ucrainei. Președintele țării vecine a procedat la fel și cu școlile minoritarilor polonezi, unguri, cehi și slovaci.

Lăudabil și obligatoriu ar fi ca guvernul nostru să aibă grijă și de copiii români care suferă de foame (se culcă seara nemâncați), să fie tratați în spitale, să le asigure condițiile necesare de a nu abandona școala (35%) înainte de a termina gimnaziul. De asemenea, să asigure tinerilor locuri de muncă și de trai decent în țară, pentru a nu mai pleca să-și câștige existența muncind printre străini - peste 5 milioane de persoane din care peste 2 milioane în Italia și Spania. Din păcate, forța de muncă bine calificată, între care, numai în doi ani au plecat 16.000 de medici, în timp ce la nivel național e nevoie de cel puțin un milion de persoane calificate, pentru a acoperi cererea actuală de personal a firmelor. E interesantă situația de la noi, că în timp ce șomajul crește (la nivel național a depășit 10%, peste 400 de mii sunt tineri până în 24 de ani), iar familiile sărace care primesc ajutoare de la stat sunt de ordinul milioanelor.

Dezordinea economică, mai ales a așa-zisei lipse a alimentelor la nivel global, interesant este că guvernele din țările bogate, inclusiv SUA, Germania, Marea Britanie, o motivează cu războiul din Ucraina și cu ambițiile lui Putin - lozincă fluturată cu mult zel și de Guvernul nostru.

Dezordinea și criza mondială e provocată de cei bogați care vor să conducă lumea, nu de războiul din Ucraina, ci într-o măsură de gazul metan rusesc de care duce lipsă Europa. Criza mondială a alimentelor nu poate fi pusă pe seama a două țări aflate în conflict. Să fim serioși: SUA nu are ulei de floarea-soarelui pentru că nu se mai produce în Ucraina din cauza războiului, nu de inflația care a depășit-o pe cea din România, fiind bântuită de o nouă și puternică criză economică și financiară extinsă în Europa. La fel se motivează și de guvernul nostru, care nu scoate o vorbă că noi avem teren cultivabil, dacă am prelucra în țară producția vegetală și animală, nu am mai importa 80-90% din necesarul de alimente, ci am putea asigura hrană pentru 80 de milioane de oameni.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu