CÂT DE VECHE ESTE ORTODOXIA?

Distribuie pe:

* Dacă sunteți romano-catolic, este bine să știți că, până în anul 1054, Biserica dvs. a fost una cu cea ortodoxă. În acel an, Papa de la Roma s-a despărțit de cele patru Patriarhate apostolice (Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim) și a început să facă schimbări dogmatice. Astfel, Biserica dvs. este veche de o mie de ani.

* Dacă sunteți luteran, religia dvs. a fost întemeiată de Martin Luther, un fost călugăr din Biserica Catolică, în anul 1517.

* Dacă aparțineți Bisericii Anglicane, religia dvs. a fost întemeiată de regele Henric al VIII-lea în anul 1534, deoarece Papa nu i-a acordat dreptul de a divorța și a se recăsători.

* Dacă sunteți prezbiterian, religia dvs. a fost înființată de John Knox în Scoția, în anul 1560.

* Dacă sunteți congregaționist, religia dvs. a fost inițiată de Robert Brown, în Olanda, în anul 1582.

* Dacă sunteți protestant episcopal, religia dvs. a fost o ramură a Bisericii Anglicane, înființată de Samuel Senbury în coloniile americane, în secolul al XVII-lea.

* Dacă sunteți baptist, îi datorați principiile religiei dvs. lui John Smyth, care a lansat-o la Amsterdam, în anul 1606.

* Dacă aparțineți Bisericii Daneze Reformate, îl recunoașteți ca fondator pe Michelis Jones, deoarece religia dvs. își are originile în New York, în anul 1628.

* Dacă sunteți metodist, religia dvs. a fost fondată de John și Charles Wesley în Anglia, în anul 1774.

* Dacă sunteți mormon, bazele religiei dvs. au fost puse de Joseph Smith în Palmyra, New York, în anul 1829.

* Dacă sunteți membru al Bisericii Armata Salvării, secta dumneavoastră a fost inițiată de William Booth, în Londra, în anul 1865.

* Dacă sunteți membru al Bisericii Scientologice, anul în care această religie s-a născut este 1879, iar cea care a fondat-o este Mary Baker Eddy.

* Dacă aparțineți uneia dintre organizațiile religioase cunoscute sub numele Biserica Nazarineanului, Evanghelia Penticostală, Biserica Sfântă sau Martorii lui Iehova, religia dvs. este una dintre sutele de noi secte fondate de oameni în ultima sută de ani.

* Dacă sunteți creștin ortodox, religia dvs. a fost fondată în anul 33, în Iudeea, de Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Nu s-a mai schimbat din acel moment.

(pr. dr. Miltiades Efthimiou)

Revista Lumea nr. 4

Lasă un comentariu