NICOLAE CIUCĂ ÎI ÎNCURAJEAZĂ PE TINERI SĂ ÎȘI PROIECTEZE UN VIITOR ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Premierul Nicolae Ciucă transmite un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a Tineretului, felicitând noile generații pentru civism și solidaritate.

“Sunteți o sursă reală de inspirație, optimism și principala resursă a țării noastre și a societății din care facem cu toții parte. Vă încurajez să vă proiectați un viitor în România și să vă folosiți curajul, perse-verența și creativitatea pentru a vă atinge aspirațiile aici, în țară”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

El a subliniat că tinerii reprezintă prezentul, viitorul și speranța țării noastre. Totodată, le-a mulțumit tinerilor pentru idei, inițiative și implicare.

“An European al Tineretului, 2022 ne oferă ocazia de a mobiliza energiile noastre la nivelul întregii Uniuni, care ne dă șansa de a studia, munci și călători în deplină libertate. Primul lucru pe care îl observ când lucrez cu tinerii este motivația puternică de a veni cu soluții simple și inovatoare la problemele cu care ne confruntăm cu toții, fie în societate sau administrație, fie la locul de muncă sau în diverse situații de viață”, a adăugat premierul. (Agerpres)

LIDERUL NORD-COREEAN KIM JONG UN AMENINȚĂ DIN NOU CU FOLOSIREA “PREVENTIVĂ” A ARMEI NUCLEARE

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a reiterat că Phenianul ar putea folosi “preventiv” arma nucleară pentru a contracara forțe ostile, au relatat sâmbătă media oficiale, citate de AFP.

Pentru “a menține superioritatea absolută” a forțelor armate nord-coreene, țara trebuie să fie capabilă “să controleze și să contracareze preventiv orice încercări periculoase și amenințări, dacă va fi necesar”, le-a spus liderul unor ofițeri superiori, conform agenției oficiale de presă KCNA.

Phenianul trebuie să continue să își dezvolte arsenalul pentru a dispune de o “forță militară zdrobitoare pe care să nu o poată provoca nicio putere din lume”, a afirmat Kim Jong Un.

Este “colacul de salvare care garantează securitatea țării noastre”, a spus el.

În timpul unei impozante defilări militare la 25 aprilie, el a afirmat că ar putea recurge la arsenalul nuclear dacă “interesele fundamentale” ale Coreii de Nord sunt amenințate.

Kim Jong Un a reiterat afirmațiile cu ocazia unei întâlniri cu militari de rang înalt în cadrul căreia a ținut să salute munca depusă la parada militară de la 25 aprilie, organizată cu ocazia marcării a 90 de ani de la crearea Armatei Populare Revoluționare a Coreii.

Cu această ocazie, au fost prezentate cele mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM).

În ciuda sancțiunilor internaționale severe, Coreea de Nord își continuă modernizarea armatei.

De la începutul anului, Phenianului e efectuat cel puțin zece teste, lansând în special o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acțiune, pentru prima dată după 2017.

Coreea de Nord continuă să ignore propunerile de reluare a negocierilor lansate de Washington. (Agerpres)

RUSIA NU CONSIDERĂ CĂ ESTE ÎN RĂZBOI CU NATO DIN CAUZA UCRAINEI

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia nu se consideră a fi în război cu NATO din cauza Ucrainei deoarece o astfel de evoluție ar crește riscurile unui război nuclear, transmite Reuters, citând agenția rusă de presă RIA.

Moscova susține că a lansat invazia în parte din cauza temerilor că Ucraina s-ar putea alătura NATO.

RIA a informat că șeful diplomației ruse a declarat pentru canalul Al Arabiya din Dubai că este vina Ucrainei pentru blocarea discuțiilor de pace. Serghei Lavrov a acuzat Kievul că și-a schimbat poziția în procesul de negociere.

Ministrul rus de externe a declarat că Ucrainei i s-ar fi oferit garanții de securitate din partea țărilor membre ale Consiliului de Securitate al ONU dacă Kievul ar fi fost “cinstit” în negocieri.

“Ne-am blocat din cauza inconsecvenței lor, din cauza dorinței lor de a juca jocuri de fiecare dată și, din câte îmi dau seama, din cauza instrucțiunilor pe care le primesc de la Washington, Londra și alte capitale să nu accelereze procesul de negociere”, a mai declarat Serghei Lavrov, conform agenției ruse de presă. (Agerpres)

PNL AR PUTEA DIN NOU SĂ COLABOREZE CU USR ÎN VIITORUL APROPIAT; COALIȚIA CU PSD NU E NATURALĂ

Președintele Senatului, Florin Cîțu, afirmă că în perioada Alianței PNL-USR a învățat “foarte mult”, deși maturitatea politică nu era deplină la niciunul dintre parteneri, și speră ca această colaborare să se reia în viitorul apropiat.

“Era complicat cu USR. Și eu, și USR am învățat câteva lucruri. Cred că a doua oară o s-o facem mai bine amândoi. Dacă nu încerci și nu greșești, nu ai putea să o iei din nou de la capăt... Românii au arătat, prin votul din 2020, că doresc dreapta la putere. Acum e clar că maturitatea politică poate - și la unii, și la alții - nu era la cele mai înalte cote, dar am învățat din această experiență. Eu am învățat foarte mult. M-am dus la USR să refac coaliția. Cred că și USR a învățat. Poate în viitorul apropiat vom putea din nou...”, a declarat Cîțu, luni, la Digi FM.

Președintele Senatului a amintit că are o “relație foarte bună” cu șeful statului pentru că există o relație de parteneriat între PNL și Klaus Iohannis.

Întrebat de ce nu mai este președintele PNL, Cîțu a spus: “Nu se mai vrea gâlceavă. Am înțeles la Congresul extraordinar acest lucru (...). Nu trebuie să explic eu, mai multe trebuie să explice colegii care au luat decizia. Eu mi-am dat demisia când am văzut că s-a creat un anumit val, deși s-au folosit în partid și informații false, atunci când s-a încercat să se strângă niște semnături. Peste asta trece. Este această obsesie că puterea este la premier și premierul trebuie să fie președintele partidului. Asta este una dintre explicații. Problema este că asta funcționează când ești sigur că ai un premier 4 ani, pentru că apoi apar și alte probleme”.

Cîțu a explicat că a încercat să refacă alianța cu USR și a discutat, punându-și “cenușă în cap”.

“Pentru mine, cu PSD a fost un compromis. Nu era ceva ce era natural și poate de aceea lucrurile nu au funcționat până la urmă și eu a trebuit să fac un pas în lateral. Pentru mine, această coaliție nu e naturală. (...) După trei ani de măsuri antieconomice și antiromâne, putem acum să stăm la masă cu aceiași oameni și să credem că nu vor fi la fel?! Și deja am câteva exemple că mergem în aceeași direcție. Dar este o decizie a PNL. Sunt sigur că își vor asuma rezultatele, la final, pentru că așa se face. Eu am considerat că nu pot să fiu în această coaliție cu PSD, pentru că mi se părea că orice măsură venea din partea PNL nu era susținută. În ultimii 5 ani, PNL a fost cel care a livrat creștere economică, venituri la buget și a eliminat taxe, nu PSD. Dacă cineva avea ascendent în modul în care administrezi o economie în criză era PNL și, totuși, în această coaliție, orice măsură venea din partea PNL sau a mea era sabotată”, a mai afirmat fostul lider al liberalilor.

El a susținut că are “puterea” să revină în politică “la vârf, în Executiv”, dar depinde și de români.

“Dacă românii vor inflație, dobânzi și poate și taxe, bineînțeles că nu o să pot să revin, pentru că nu este un mediu în care eu pot să activez foarte bine. Dacă românii vor locuri de muncă bine plătite, să nu aibă taxe și să aibă creștere economică și reforme (...), eu voi reveni la vârf în politică. Voi reveni în Executiv la un moment dat (...). În politică voi accepta orice poziție în care pot să-i ajut pe români. De asta intri în politică, nu intri pentru tine, intri pentru români. Și aici, de la Senat, dacă pot să-i ajut pe români reprezentându-i în alte țări și ducând mai departe agenda României, asta voi face. Voi fi în altă poziție și de acolo îi voi reprezenta pe români. Atât timp cât sunt în politică, asta voi face. Ies din politică, bineînțeles că mă gândesc la mine”, a adăugat Cîțu.

Referitor la viitoarele alegerile prezidențiale, Cîțu își dorește “ca PNL să dea președintele României”. (Agerpres)

FINANȚAREA DIN PNRR SE VA ACORDA ATÂT PENTRU PĂDURI NOI, CÂT ȘI PENTRU PERDELE DE PROTECȚIE

Finanțarea alocată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe măsura de împădurire a terenurilor agricole se va acorda atât pentru păduri noi, cât și pentru perdele de protecție, a declarat miercuri ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, la o dezbatere în cadrul Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților.

“Finanțarea se va acorda atât pădurilor noi, cât și perdelelor de protecție, iar terenurile împădurite prin PNRR nu vor intra în fondul forestier, vor fi într-o categorie de folosință agrosilvică, nu se pot exploata, nu se pot tăia 20 de ani. Vom completa finanțarea de înființare cu o primă de sechestrare de carbon. În acest sens, am adoptat o OUG acum 3 săptămâni care vine în Parlament. Am primit deja câteva observații și propuneri de completare la această ordonanță, sunt de acord să extindem la acele împăduriri care sunt în curs de realizare în momentul de față, adică 2021-2022, și dacă cineva a început deja un proces de împădurire a terenurilor agricole să beneficieze de prima de sechestrare de carbon. Aceasta va fi de 456 de euro/ha/an, timp de 20 ani. În felul acesta, practic, creăm și un avantaj economic în comparație cu terenurile agricole și vom asigura cel puțin o primă similară cu subvențiile din agricultură. Practic, aceasta a fost cea mai mare problemă din ultimii 15 ani”, a răspuns Barna Tanczos, întrebat dacă perdelele de protecție fac parte din fondul forestier și sunt eligibile la finanțare pe măsura de împădurire a terenurilor agricole din PNRR.

El a subliniat că pentru a crește atractivitatea programului de împădurire, care a funcționat din 2007 ca o măsură la APIA, nu va fi impus extrasul de carte funciară în proceduri. “Vom merge pe aceleași principii pe care se merge la APIA, la alocarea de fonduri pentru programele multianuale, pentru subvenții multianuale, adică pe drept de folosință demonstrat prin extras de la Registrul Agricol, astfel încât lucrurile să se deruleze mult mai repede. Planurile de împădurire le simplificăm, vom avea câteva studii pe regiuni, pe specii, pe mixuri de specii. Trebuie să simplificăm procedurile și să facem atractiv programul și din punct de vedere economic. Finanțări pentru împăduriri au existat și până acum, dar procedurile erau greoaie și ne-au împiedicat să fim și eficienți și să avem suprafețe mari împădurite”, a menționat ministrul Mediului.

El a transmis că, recent, a fost reglementată legislația și în domeniul terenurilor degradate, fiind aprobată o Hotărâre de Guvern prin care au fost simplificate și acolo câteva aspecte procedurale.

Întrebat dacă este prevăzută o suprafață minimă pentru împădurire și dacă trebuie să fie compactă, Tanczos a menționat că suprafața minimă propusă de specialiști este de 0,5 hectare și ea trebuie să fie compactă. “Mai departe, orice parcelă mai mare de 0,5 hectare poate să fie împădurită sub formă de perdele de protecție sau de pădure”, a spus el.

Nu în ultimul rând, ministrul Mediului a afirmat că este nevoie de personal la Gărzile Forestiere (GF), precizând că se vor face angajări, însă este nevoie de o alocare financiară mai mare.

“Am identificat nevoile de personal la nivelul fiecărei Gărzi Forestiere, astfel încât să avem o echipă care va monitoriza implementarea PNRR. Toate verificările cu privire la terenurile puse la dispoziție de beneficiari pentru împăduriri se vor face de către Garda Forestieră și se vor crea birouri sau servicii la nivelul Gărzii, iar acolo unde este nevoie se vor face si angajări, strict pe partea de PNRR (...) În următoarele luni ne concentrăm pe echipele care vor implementa PNRR”, a arătat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților a organizat miercuri la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema “Prioritățile de mediu stabilite prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”. (Agerpres)

PRIMA DOAMNĂ A STATELOR UNITE, JILL BIDEN, ÎN VIZITĂ ÎN ROMÂNIA ȘI SLOVACIA ÎN SPRIJINUL REFUGIAȚILOR UCRAINENI

Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, va întreprinde o vizită în România și Slovacia în perioada 5-9 mai pentru a se întâlni cu membri ai personalului militar și diplomatic american, cu refugiați ucraineni, lucrători umanitari și profesori, a informat, luni, biroul Primei Doamne, transmite Reuters.

Duminică, sărbătorită în Statele Unite ca Ziua Mamei, Jill Biden se va întâlni cu mame și copii ucraineni care au fost forțați să-și părăsească căminele din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a indicat sursa citată.

Soția președintelui Joe Biden se va întâlni la 6 mai cu militari americani de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, după care se va îndrepta spre București, unde va avea întâlniri cu oficiali ai guvernului român, cu membri ai ambasadei Statelor Unite, cu lucrători umanitari și cu profesori care lucrează cu copii ucraineni refugiați.

Călătoria Primei Doamne va mai include vizite în orașele slovace Bratislava, Kosice și Vysne Nemecke, unde Jill Biden se va întâlni cu oficiali guvernamentali, cu refugiați și lucrători umanitari, a indicat biroul său.

Vizita lui Jill Biden constituie cel mai recent semnal de sprijin din partea unor reprezentanți americani de rang înalt în favoarea Ucrainei și a țărilor vecine care ajută refugiați ucraineni.

Președinta Camerei Reprezentanților a Senatului SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit duminică la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu prilejul unei vizite neanunțate.

Jill Biden a fost la rândul său implicată îndeaproape în aceste demersuri. În martie, ea a lucrat împreună cu soția președintelui polonez, Agata Kornhauser-Duda, pentru a accelera oferirea de asistență medicală refugiaților în criza declanșată de invazia rusă, menționează Reuters.

Până la 27 aprilie, mai mult de 3 milioane de ucraineni au trecut granița în Polonia, în jur de 817.000 în România și aproape 372.000 în Slovacia, dintr-un total de aproape 5,5 milioane de refugiați, conform datelor ONU. (Agerpres)

RUSIA NU VIZEAZĂ ÎNCHEIEREA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA LA 9 MAI (LAVROV)

Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, a spus ministrul său de externe, Serghei Lavrov, în timp ce analiștii estimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată, notează AFP.

“Militarii noștri nu își vor ajusta artificial acțiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică, referindu-se la această dată comemorând ziua de 9 mai 1945 și capitularea naziștilor în fața Aliaților, printre care Uniunea Sovietică.

“Ritmul operațiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populația civilă și militarii ruși”, a adăugat el.

Rusia sărbătorește, de obicei, Ziua Victoriei cu mare fast, cu o uriașă paradă militară prin centrul Moscovei și un discurs al președintelui Vladimir Putin, salutând rolul principal al țării în înfrângerea fascismului în Europa.

Dar celebrările din acest an vor fi plasate pe fundalul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, pe care Putin a justificat-o spunând, printre altele, că fosta republică sovietică trebuie “denazificată” și făcând alte aluzii la cel de-Al Doilea Război Mondial.

“Vom sărbători solemn ziua de 9 mai, așa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei și altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist”, a declarat Lavrov.

Mii de civili au fost uciși în Ucraina și milioane au fost strămutați în urma invaziei ruse care a început la 24 februarie.

Moscova a anunțat un bilanț oficial de aproximativ o mie de morți printre soldații săi. Ucraina susține că pierderile Rusiei sunt mult mai mari, potrivit AFP. (Agerpres)

SRI AVERTIZEAZĂ ASUPRA UNOR POSIBILE ATACURI DE TIP RANSOMWARE

Serviciul Român de Informații avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware la scară largă, prin utilizarea unor adrese de mail aparținând unor instituții din România.

“La nivelul Centrului Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații au fost obținute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicații malware de tip ransomware. Atacatorii intenționează să utilizeze adrese de mail aparținând unor instituții din România pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de SRI.

Se recomandă să nu se utilizeze link-uri sau fișiere atașate mesajelor de tip mail care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute. Aceleași măsuri de precauție sunt recomandate cu privire la accesarea link-urilor sau a atașamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram sau altele.

“De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranță (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum și stocarea acestor copii pe suporți de memorie separați fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic”, se mai menționează în comunicat. (Agerpres)

Lasă un comentariu