BONELE, ANGAJATE MAI UȘOR DE FAMILIILE INTERESATE

Distribuie pe:

În ședința din 28 aprilie 2022, Guvernul a aprobat modificarea și completarea Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, în vederea accesului mai facil al familiilor la servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timp de zi, inclusiv la accesarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2020.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), inițiatorul proiectului, noul act normativ reglementează ca serviciile acordate de bonă să nu mai fie supuse controlului inspecției sociale, totodată nemaifiind aplicabile prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității serviciilor sociale.

“Prin actul normativ adoptat, se prevede ca exercitarea profesiei de bonă să se poată realiza și printr-un contract individual de muncă încheiat de bonă cu părintele sau reprezentantul legal al copilului, pe lângă modalitățile existente până la această dată (contract de muncă încheiat de bonă cu o persoană juridică sau desfășurarea activității bonei ca persoană fizică autorizată).

O altă modificare stabilește obligația angajatorului care a încadrat o bonă cu contract individual de muncă de a-i întocmi un dosar personal pe care să îl prezinte la solicitarea inspectorilor de muncă, fiind prevăzute și sancțiunile pentru neîntocmirea acestui dosar.

De asemenea, documentul oferă posibilitatea ca persoanele care au calificare de baby-sitter să poată desfășura, în aceleași condiții, profesia de bonă, măsura urmărind creșterea accesului familiilor la servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei.

Totodată, potrivit actului normativ, contractele de prestări de servicii încheiate pentru prestarea activității de bonă și baby-sitter care, în prezent, sunt în desfășurare, se derulează în baza prevederilor în baza cărora au fost încheiate”, precizează MMSS într-un comunicat de presă.

*

Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, la data de 5 august 2021, în Registrul General de Evidență a Salariaților, figurau, pe baza transmiterilor efectuate de angajatori, 37 de contracte de muncă active pentru ocupația de bonă, 78 pentru cea de baby-sitter, 13.925 contracte active pentru ocupația de îngrijitor copii și 562 pentru cea de guvernantă. (L.P)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu