CONSILIERUL PNL, DORU STELIAN CĂTANĂ: PRIMĂRIA REGHIN PUNE ÎN CÂRCA CONTRIBUABILILOR CREȘTEREA IMPOZITELOR ȘI TAXELOR, ÎN LOC SĂ-ȘI FACĂ DATORIA!

Distribuie pe:

- Domnule consilier Doru Stelian Cătană, joia trecută, în 28 aprilie 2022, în cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Reghin, s-a supus la vot majorarea taxelor și a impozitelor, pentru anul 2023, cu indicele de inflație...

- Așa este. Aveam pe ordinea de zi și Proiectul de hotărâre nr.50/08/03/2022, privind indexarea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2023, cu rata inflației.

- Mie mi se pare normală indexarea. Înțeleg, totuși, că ați avut obiecții, la acest proiect...

- Mi-am exprimat opinia față de intențiile executivului primăriei. De altfel, nu este numai părerea mea, ci exprimarea opiniei tuturor consilierilor liberali din CL Reghin. Doar aparent, această indexare este “normală”! În realitate, salariile contribuabililor nu au fost indexate cu același indice de inflație, timp în care, gazul, curentul, benzina, motorina, transportul în comun au ajuns să influențeze masiv nivelul de trai al reghinenilor. Măsura domnului primar este de natură să îngreuneze și mai mult viața reghinenilor, având un efect negativ asupra bugetului de familie, care este, deja, destul de împovărat.

- Mă rog, știți cum se spune, de criticat e ușor...

- Intervenția mea nu s-a rezumat la o critică superficială. Am venit și cu soluții! Noi suntem în anul 2022, iar primăria ar trebui să se îngrijească să realizeze investiții, respectiv să utilizeze acel excedent cu care s-a început anul, pentru a nu ajunge, din nou, să nu primim bani de la bugetul de stat, având un excedent nefolosit. Primăria trebuie să se îngrijească să obțină finanțări de la Uniunea Europeană și de la instituțiile guvernamentale de profil și să reducă cheltuielile de funcționare, care sunt, actualmente, de aproximativ 50-60% din totalul bugetului. Din păcate, greșeala executivului, prin care s-au pierdut aproximativ 4.6 milioane de lei la începutul anului, de la Ministerul Finanțelor, odată cu repartizarea sumelor pe localități, respectiv suma defalcată din TVA, pentru echilibrare, va fi suportată de către reghineni tocmai prin această mărire inoportună de impozite și alte taxe.

- Mai sunt și alte măsuri posibile, prin care să se reducă presiunea financiară asupra concitadinilor dumneavoastră?

- Da, sunt! Nu îmi doresc să ne întoarcem în timp și să punem povara doar în cârca celor mulți. Trebuie luate măsurile pentru o mai bună colectare, să se ia măsuri de recuperare, prin executare silită, împotriva celor care înregistrează restanțe mai vechi. Din informațiile pe care le am, rezultă faptul că nu s-au realizat toate demersurile legale privind executarea silită, respectiv înscrierea la masa credală, pentru firmele aflate în insolvență, a tuturor datoriilor către bugetul local. La serviciul impozite și taxe există înregistrate toate creanțele restante, de la toți contribuabili și eu cred că se impun măsuri legale, obligatorii, pentru o mai bună colectare. Aceste rămășițe erau, la început de an 2022, pentru persoanele fizice de 16.939.502 lei, iar pentru persoanele juridice de 9.906.068 lei, respectiv un total de 26.845.570, pentru un Buget ale cărui prevederi bugetare, pentru 2022, cuprind un total de aproximativ 33.000.000 lei. Sunt lucruri mai mult decât bine cunoscute de către executivul primăriei Reghin și, cu toate acestea, măsurile legale, de altfel obligatorii, întârzie! Mie unuia mi se pare inacceptabil și mă întreb ce părere au contribuabilii reghineni despre această situație cu adevărat paradoxală, dar și extrem de păguboasă, pentru cetățeni.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu