ROMGAZ A CUMPĂRAT ACȚIUNILE EXXONMOBILE ȘI VA EXPLOATA GAZUL DIN ZONA DE APĂ ADÂNCĂ A MĂRII NEGRE

Distribuie pe:

Ieri s-a semnat, într-un cadrul festiv, cu participarea premierului Nicolae Ionel Ciucă, contractul de achiziție de către Romgaz a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a avizat, în luna martie a acestui an, încheierea acestui contract privind cumpărarea tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Prețul de achiziție achitat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Într-un comunicat al Romgaz, Directorul General al companiei , Aristotel Jude, a declarat: “Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre. Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnătate și mai deosebită. Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. În strategia de dezvoltare a S.N.G.N ROMGAZ S.A., 2021-2030, am inclus ca prioritate finalizarea tranzacției Neptun Deep, cât și investiții în alte proiecte de dezvoltare onshore și din surse de energie regenerabilă, în contextul politicilor europene de tip energie verde”.

DRAGOS BARDOȘI

Lasă un comentariu