ȘEFUL CAMEREI DE COMERȚ SPUNE CĂ NOUL BIR PENTRU FIRME NU E O TAXĂ, CI O “CONTRIBUȚIE SOLIDARĂ PUR OCCIDENTALĂ”

Distribuie pe:

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat, luni, despre taxa pe care firmele ar urma să o plătească pentru promovare, că ar ajunge la “420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerț județeană” și doar 1.761 de firme la nivel național vor plăti 100 de euro, suma maximă”.

Daraban preferă ca noul bir să nu fie numit taxă, ci “o contribuție solidară a întregului mediului de afaceri, în contextul nevoii promovării mediului de afaceri, a potențialului României și încurajarea exportului românesc”.

“Când vorbiți de 100 de euro s-ar putea să se sperie multe firme”, a spus Daraban, arătând că doar 1.761 de firme la nivel național vor plăti 100 de euro, și este vorba despre o contribuție anuală, care merge de la 10 la 20 de euro.

“Avem nevoie mare de promovare pentru a aduce capacități de producție în România. (...) Nu facem nimic pentru ca producția să se ducă spre consumatori, conform acestei legi, se alocă acest buget fiecărei Camere de comerț județene. Noi am estimat că pe o împărțeală echitabilă am ieși la 420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerț județeană, împărțirea făcându-se în mod egal. Considerăm o sumă suficientă pentru promovarea județului respectiv, fie că producem broșuri, materiale de presă, unelte pentru promovarea mediului de business din fiecare județ”, a spus el, citat de News.ro.

Președintele CCIR le-a răspuns celor care au criticat această taxă.

“I-aș ruga pe cei care ne contestă, înainte de a ne ataca pe noi să studieze legislația din Franța, Germania, Austria, Italia, Ungaria (..) și după aceea să reluăm dialogul, sunt modele pur occidentale. Să nu credeți că ne-a luminat cineva, am văzut vreo divinitate care ne-a spus să venim cu asemenea lege. Noi considerăm că sistemul cameral din România trebuie să intre în linie cu celebra sintagmă: Vrem o țară ca afară”, a spus Daraban, precizând că noi avem cel mai subfinanțat sistem cameral din UE.

Toate firmele din România ar putea fi obligate să plătească, anual, o nouă taxă cuprinsă între 10 și 100 de euro către Camera de Comerț și Industrie a României pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat de mai mulți parlamentari din coliația guvernamentală.

De asemenea, aceeași inițiativă prevede că reprezentantul legal al firmei va fi obligat să obțină un “certificat de competență” și să dovedească absolvirea unui curs de instruire în domeniul administrării sau managementului afacerilor.

Lasă un comentariu