DOUĂSPREZECE AMBULANȚE SMURD PENTRU TRANSPORTUL NOU-NĂSCUȚILOR ÎN STARE CRITICĂ VOR INTRA ÎN DOTAREA IGSU

Distribuie pe:

Douăsprezece ambulanțe SMURD de tip neonatologie, pentru transportul nou-născuților în stare critică, vor intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

“Sunt convins că echipajele de salvatori de pe aceste autospeciale sunt pregătite să ofere asistența necesară unei astfel de intervenții cu specific aparte. Veți avea în mine un susținător al acestor demersuri și cred ca sunteți conștienți că veți avea în mâinile voastre destine fragile, iar responsabilitatea dumneavoastră va fi una imensă”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu ocazia recepției celor 12 ambulanțe, la sediul MAI.

El a adăugat că profilul stării de sănătate a populației din România este unul precar raportat la celelalte țări ale Uniunii Europene, iar un indicator cu adevărat îngrijorător îl reprezintă mortalitatea infantilă.

“La acest capitol, România se plasa, din păcate, la nivelul anului 2020, pe locul 2 la nivel european. Putem schimba această situație dramatică prin intervenții și accesarea cât mai multor programe destinate achizițiilor de echipamente medicale moderne de intervenție. Ambulanțele pe care le vedeți astăzi, aici, sunt destinate intervențiilor de urgență în cazuri critice, pentru o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de nou-născuți”, a spus Bode.

În ultimii 3 ani, potrivit acestuia, structurile de intervenție au primit 821 de ambulanțe pentru serviciile de urgență și 465 pentru SMURD, în valoare totală de peste 500.000.000 de lei, toate acestea fiind achiziționate din fonduri europene nerambursabile.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a arătat că cele 12 autospeciale vor înlocui ambulanțele vechi, dar vor fi create și noi echipaje - la Brașov, Prahova și Sibiu, iar medicii care vor urma să lucreze pe aceste ambulanțe vor parcurge cursuri specifice de pregătire pentru transportul neo-natal.

“Anul trecut au fost 1.737 de misiuni de transport al unor nou-născuți aflați în stare critică și asta include foarte mulți nou-născuți prematur, transportați în stare critică către centrele specializate ale unor spitale. În acest an suntem deja la 579 de misiuni de transport neo-natal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul și 10 cu avionul”, a precizat Arafat. (Agerpres)

IRLANDA ȘI ROMÂNIA, STATELE UE CU CEL MAI PUTERNIC AVANS AL PREȚURILOR PRODUCȚIEI INDUSTRIALE ȘI ÎN LUNA MARTIE

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au înregistrat, în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021, o creștere de 36,5% în Uniunea Europeană (UE) și un avans de 36,8% în zona euro, iar, la fel ca și în luna februarie, Irlanda și România au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în ritm anual, arată datele publicate marți de Eurostat.

De la o lună la alta, martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022, prețurile producției industriale au înregistrat o creștere de 5,3% în zona euro și un avans de 5,4% în Uniunea Europeană. Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut în majoritatea statelor membre, cu excepția Slovaciei. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Irlanda (36,1%), Grecia (8,8%), Portugalia (8,4%) și România (8,1%).

Anterior, Institutul Național de Statistică (INS) a dat publicității propriile sale estimări care arată că, în România, prețurile producției industriale (piață internă și piață externă) s-au majorat cu 51,7% în martie e 2022, față de aceeași lună a anului trecut. Față de februarie 2022, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 7%. (Agerpres)

Lasă un comentariu