DEMONSTRAȚIE DE PRELUCRARE A CERAMICII ALBASTRE DE LA SASCHIZ

Distribuie pe:

Specialiștii în prelucrarea ceramicii albastre de Saschiz, obținută prin tehnica sgraffito, specifică acestei zone, abandonată pe la mijlocul anilor 1700, însă reluată în anul 2015, își vor demonstra măiestria pentru cei interesați în cadrul unor ateliere ce vor fi susținute în cadrul celei de-a IX-a ediții a “Sărbătorii Rabarbărului”, care va fi organizată în localitatea mureșeană, la sfârșitul acestei săptămâni.

Astfel, în cadrul manifestării, organizată de Vecinătatea Femeilor din Saschiz în scopul promovării și punerii în valoare a patrimoniului cultural și gastronomic local, olarii specializați în tehnica sgraffito - care presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut, iar după uscare, este desenat, prin scrijelire, modelul dorit - vor face o serie de demonstrații despre cum se folosește roata olarului.

Pe lângă demonstrațiile de olărit și de artă culinară, “Sărbătoarea Rabarbărului” va avea și o latură umanitară.

“Vecinătatea Femeilor din Saschiz va organiza sâmbătă, 7 mai 2022, cea de-a IX-a ediție a «Sărbătorii Rabarbărului». Evenimentul va avea loc între orele 11.00-15.00, în curtea Bisericii evanghelice fortificate Sfântul Ștefan din Saschiz și are ca scop promovarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și gastronomic local. «Sărbătoarea Rabarbărului» este un eveniment dedicat promovării valorilor locale de patrimoniu cultural și gastronomic, la care participă doamne din comunitate cu preparate proprii pe bază de rabarbăr, producători și artizani locali, din Saschiz. Pe toată durata evenimentului, vizitatorii pot degusta și cumpăra preparate locale din rabarbăr (și nu numai): prăjitură cu rabarbăr, pizza cu rabarbăr, gemuri, siropuri, înghețată, compot (...) Participarea la «Sărbătoarea Rabarbărului» și degustările de produse din rabarbăr sunt gratis, însă oricine poate susține prin donații activitățile Vecinătății Femeilor din Saschiz. Donațiile ne ajută să organizăm și-n acest an Târgul de Sănătate, cu analize gratuite pentru locuitorii comunei Saschiz”, a precizat Vecinătatea Femeilor din Saschiz, într-un comunicat de presă

Foto: Fundația Adept Romania

În programul sărbătorii mai figurează parada plăcintelor cu rabarbăr, pe muzică de fanfară, un atelier de gătit prăjituri cu rabarbăr, atelier de educație culinară, concursurile cu premii - “Mâncăcios de prăjitură cu rabarbăr”, “Ștafeta cu rabarbăr” - minirecitaluri de orgă și chitară în biserica fortificată și ateliere de pictat, cu tija de rabarbăr.

De asemenea, vor fi organizate vizite cu ghidaj în biserica evanghelică fortificată și la Cetatea de refugiu din Saschiz, construită în secolul XIV, unde vizitatorii vor fi întâmpinați cu preparate din rabarbăr. (Agerpres)

Lasă un comentariu