CINE CÂȘTIGĂ BANI DIN MEDITAȚII TREBUIE SĂ DECLARE LA ANAF PÂNĂ ÎN 25 MAI. CE ALTE OBLIGAȚII MAI SUNT

Distribuie pe:

Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate (formular 212) până la data de 25 mai.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un ghid prin care arată toate obligațile pe care le au cei care obțin venituri din meditații.

Ghidul poate fi consultat pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

Astfel, în cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de OUG nr. 44/2008.

În cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit.

Ghidul precizează, printre altele, că venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.

Acest venit se recalculează, după caz, prin deducerea pierderilor fiscale reportate. Din venitul net anual recalculat se deduce, după caz, contribuția de asigurări sociale datorată, stabilindu-se astfel venitul net anual impozabil.

“Impozitul anual datorat se stabilește prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, în limita impozitului datorat, costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale”, se menționează în document.

Lasă un comentariu