ÎCCJ A ROMÂNIEI A HOTĂRÂT, DEFINITIV:  LICEUL TEOLOGIC ROMANO-CATOLIC “II RAKOCZI FERENC” DIN TÂRGU-MUREȘ, ÎNFIINȚAT NELEGAL!

Distribuie pe:

Ieri, 4 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a afișat sentința în dosarul 95/43/2019 și a menținut sentința Curții de Apel Târgu-Mureș, care a anulat, ca primă instanță, ordinele ministeriale prin care s-a dispus, în 2018, reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic “II Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș.

Cei care au atacat în instanță, în 2019, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic sunt Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș, Consiliul Reprezentativ al Părinților din cadrul Colegiului Național “Unirea”, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa și Partidul Mișcarea Populară.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înființare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituțională a României a declarat-o neconstituțională. Într-un final, liceul a luat ființă din nou în baza a 4 ordine ale ministrului Educației Naționale, adoptate în perioada iunie-august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.

Pentru a explica efectele juridice ale soluției instanței supreme, redacția ziarului “Cuvântul liber” l-a contactat pe avocatul Horea Hădărău care a reprezentat pro bono părțile în dosar. Acesta a declarat: “În anul 2018 a fost modificată arhitectura legislației naționale în materia înființării unităților de învățământ preuniversitar de stat. Scopul vizat a fost acela de a permite înființarea acestei școli de la nivel central, prin intermediul unor ordine ale ministrului Educației Naționale. Până la acel moment, înființarea nu putea fi dispusă decât de către autoritățile administrației publice locale, prin hotărâre a consiliilor locale. Prin demersul judiciar ce a făcut obiectul dosarului nr. 95/43/2019 al Curții de Apel Târgu-Mureș, reclamanții, în principal, au invocat faptul că înființarea prin ordinele de ministru nou adoptate este nelegală întrucât încalcă principiul autonomiei publice locale și al descentralizării. În esență, curtea a reținut faptul că inclusiv legislația modificată trebuie aplicată în sensul de a conferi prioritate autorităților publice locale în înființarea noilor unități de învățământ. În aceeași soluție, organul judiciar a făcut trimitere la validitatea raționamentului juridic privind aplicarea acestor principii reținut de CCR prin Decizia nr. 118/19.03.2018 de admitere a obiecției de neconstituționalitate a legii adoptate de Parlamentul României prin care se încerca, pentru a doua oară, înființarea neconstituțională a acestei școli. Soluția instanței mureșene a fost menținută definitiv prin Decizia nr. 2380/03.05.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

Într-o intervenție live pe facebook, directorul liceului, dl. Tamasi Zsolt, a declarat pentru site-ul local de știri Punctul că “azi am aflat și noi decizia ICCJ de pe pagina de internet a instanței. Până ce nu primim motivarea sentinței nu pot să mă exprim”. Acesta a mai adăugat faptul că nu crede că s-ar putea întrerupe procesul educațional având în vedere faptul că ne aflăm în timpul anului școlar și având în vedere metodologiile în vigoare.

Vom reveni cu amănunte despre situația acestui liceu ca urmare a punerii în aplicare a hotărârii judecătorești.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu