INTERES NAȚIONAL MAJOR! MINISTRUL AGRICULTURII A VENIT LA LUDUȘ PENTRU SALVAREA FABRICII DE ZAHĂR

Distribuie pe:

La doar o zi după ce Guvernul României l-a mandatat pe ministrul agriculturii să întreprindă toate acțiunile posibile pentru a salva fabrica de zahăr din Luduș de la închidere, acesta a venit ieri în județul nostru la invitația deputatului PSD de Mureș, Dumitrița Gliga. După întâlnirea cu fermierii și președintele Federației Naționale a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, dr. ing. Ion Gherman, ministrul Chesnoiu a susținut o conferință de presă la sediul Primăriei Luduș. Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a declarat pentru “Cuvântul liber” că închiderea unității ar cauza mari probleme comunității locale.

* Trei variante de salvare a fabricii

“Am venit astăzi să mă văd cu fermierii din zonă, cu primarul Ludușului și colega mea, deputatul Dumitrița Gliga. Le mulțumesc pentru ajutorul pe care mi l-au dat ca să intru într-un contact rapid cu fermierii”, a declarat ministrul agriculturii la finalul discuțiilor cu fermierii.

Adrian Chesnoiu a spus că a venit prima dată la Luduș pentru a vedea gradul de determinare și implicare a cultivatorilor de sfeclă din zonă. Concret, ministrul a dorit să știe dacă aceștia vor mai cultiva cele 7 - 8.000 de hectare de sfeclă necesare funcționării fabricii și, nu în ultimul rând, dacă aceștia doresc inclusiv să devină acționari ai fabricii.

Ministrul agriculturii spune că în cadrul discuțiilor de la Luduș au fost puse pe masa de lucru trei variante de salvare a fabricii: prima în care fermierii vor cumpăra fabrica, a doua în care fermierii vor cumpăra fabrica alături de alți investitori și a treia în care va fi un parteneriat fermieri - investitori - statul român. Chesnoiu a spus că statul român poate acorda garanții guvernamentale, linii de credit sau poate utiliza alte instrumente de sprijin.

Săptămâna viitoare, marți, ministrul agriculturii așteaptă răspunsul clar al fermierilor, pentru ca miercuri, când se va

întâlni cu patronii francezi ai fabricii să poată stabili un calendar concret de discuții și negocieri.

Ministrul agriculturii spune că a trimis inclusiv o scrisoare către omologul său din Franța prin care îi solicita sprijinul pentru negocierile cu patronii fabricii din Luduș, acesta asigurându-l de colaborarea sa.

“Nu întâmplător a fost construită această fabrică la Luduș, această zonă având toate ingredientele necesare cultivării și procesării sfeclei de zahăr. Am întâlnit aici fermieri bravi care își doresc salvarea fabricii”, a mai spus Chesnoiu.

* Menținerea activității fabricii de zahăr din Luduș este de interes național

În ședința Guvernului din 4 mai, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș - SC Tereos RO SA. Mandatarea are loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deține una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani.

Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

* Primarul din Luduș, îngrijorat de închiderea fabricii: este principalul contribuabil la bugetul local”

Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a declarat pentru “Cuvântul liber”, ieri, cu ocazia vizitei ministrului agriculturii din orașul său: “Am toată speranța că domnul ministru al agriculturii va reuși să oprească această închidere a fabricii.

În România mai sunt doar două fabrici de zahăr, Ludușul având una dintre el. Orașul nostru va fi foarte afectat de închiderea fabricii. În primul rând, fabrica este principalul contribuabil la bugetul local. În al doilea rând, este vorba de cei 150 de angajați - cei mai mulți din oraș. Aceștia sunt super specializați în tehnologiile folosite în fabrică și le-ar fi greu să își găsească un alt loc de muncă, să se recalifice, mai ales că mulți dintre ei sunt și în pragul pensionării”. Primarul a mai spus că în Luduș sunt foarte multe firme care lucrau cu fabrica de zahăr, oferind servicii de transport sau construcții, firme care odată cu închiderea unității ar rămâne fără contracte. “Ca atare, din toate punctele de vedere, închiderea fabricii ar produce mult rău comunității noastre. Să nu mai spunem că Zahăr Luduș este cel mai mare brand al orașului”, a adăugat Cristian Moldovan pentru cititorii “Cuvântului liber”.

În momentul de față, angajații fabricii de zahăr nu au fost disponi-bilizați, iar unitatea mai are zahăr pe stoc pe care îl livrează. Producătorul francez de zahăr - proprietarul fabricii din Luduș nu a încheiat niciun contract pe 2022 cu fermierii pentru cultivarea sfeclei.

Adrian Chesnoiu: Vom folosi acoperișurile fermelor și fabricilor alimentare să ne asigurăm independența energetică”

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, la Luduș, că Guvernul a decis ca o parte din Fondul pentru Modernizare alocat României să fie dirijat către fermieri și către industria alimentară, astfel încât să se asigure independența energetică a acestui sector.

“Ieri am pus bazele, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată la nivelul Guvernului, de a direcționa o parte din fonduri de modernizare la dispoziția României, către fermieri și către industria alimentară din România. Pentru construirea de unități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, care să deservească acești operatori economici. Vom folosi la maxim toate acoperișurile din ferme, din fabricile din industria alimentară, astfel încât să eliminăm acest factor de risc și să ne asigurăm independența energetică. Or, în atare condiții, cred că este un plus de care va putea beneficia și fabrica de zahăr de la Luduș”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o conferință de presă organizată la Luduș.

Adrian Chesnoiu a făcut referire la Ordonanța de Urgență a Guvernului privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de implementare și gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare, adoptată în urmă cu o zi, la propunerea Ministerului Energiei.

Fondul pentru Modernizare aflat la dispoziția României are o valoare de peste 13 miliarde de euro pentru perioada 2021-2030.

DRAGOȘ BARDOȘI

1 comentariu

  1. Niță Fănică 7 mai, 2022 at 05:43 Răspunde

    1. Fermierii asigură materia primă, de calitate și în cantități suficiente: sfecla de zahăr; ar fi utilă, din acest an! Într-un procent financiar relativ redus pot ei achiziționa părți/acțiuni din fabrică.
    2. Investitorii privați români (deținători de surplus de capital sau debitori) și statul, în proporții contributive, angajează capitalul de achiziție a fabricii.
    3. Guvernul României deschide o linie de creditare cu dobândă scăzută pentru finanțarea câtorva cicluri complete de producție, accesată și asumată prin decizia adunării generale a noilor acționari.
    4. Specialiștii angajați gestionează eficient procesele de mentenanță și producție din fabrică.
    5. Proprietarii (antreprenori și stat) se asigură permanent de rentabilitatea afacerii, de diversificarea și valorificarea produselor finite.
    6. Cetățenii susțin, prin cumpărare, din necesitate și solidaritate națională, fabricatele românești.
    7. Statul, prin ministerele specializate, va decide, în viitor, când afacerea va fi devenit funcțională și stabilă, dacă păstrează sau vinde, într-un mod avantajos, participația (cu prioritate, partenerilor antreprenoriali).

Lasă un comentariu