REACȚII INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE LA DECIZIA ÎCCJ PRIVIND ANULAREA ORDINULUI DE ÎNFIINȚARE A LICEULUI ROMANO-CATOLIC “II RAKOCZI FERENC” DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

* ISJ Mureș așteaptă motivarea sentinței și măsurile de la Ministerul Educației

Inspectorul școlar general al județului Mureș Sabin Pășcan a declarat, ieri, pentru Cuvântul Liber că “având în vedere faptul că Inspectoratul Școlar Județean Mureș (ISJ) nu are nicio implicare în punerea în aplicare a deciziei pe care a luat-o Înalta Curte de Casație și Justiție a României (în privința liceului romano-catolic - n.r.) și până în momentul în care primim motivarea sentinței, nici ISJ, nici unitatea de învățământ nu vom avea nicio poziție. ISJ așteaptă măsurile de punere în aplicare a deciziei instanței de la Ministerul Educației”

* Președintele UDMR Mureș, Peter Ferenc: “Vom reporni școala catolică din Târgu-Mureș” Peter Ferenc, președintele UDMR Mureș și președintele Consiliului Județean Mureș, a reacționat la aflarea sentinței, declarând public, pe pagina sa oficială de facebook: “Ce se întâmplă în jurul școlii catolice de ani de zile este inacceptabil, jignitor și scandalos. Este greu de crezut că cineva ar vrea să folosească acest caz pentru a crea tensiuni etnice. UDMR continuă să lucreze pentru a găsi soluția administrativă potrivită pentru soluționarea cazului școlii catolice într-o manieră calmă. Această decizie nu afectează activitățile zilnice ale școlii. De aceea, subliniem că elevii, profesorii și părinții pot continua să știe că UDMR este alături de ei. Nu vom da înapoi, vom reporni școala catolică din Târgu-Mureș”.

* Kelemen Hunor promite că liceul va fi înființat din nou

La scurt timp după ce ÎCCJ a României a publicat pe pagina sa de internet sentința în “dosarul Rakoczi”, președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a scris pe pagina sa de facebook că “încă nu știm care este justificarea (motivarea sentinței ÎCCJ - n.r.), dar știm deja care este următorul pas! De îndată ce apare justificarea curții, vom înființa școala cu o hotărâre de guvern sau cu un nou ordin de ministru”. Liderul UDMR a mai spus că “nu contează pe cine deranjează. Această școală este pentru nevoia comunității locale, această școală există și va rămâne”.

* Reprezentanții Ministerului de Externe al Ungariei reacționează la sentința ÎCCJ

Secretarul de stat Tamas Menczer din Ministerul de Externe al Ungariei a criticat decizia instanței supreme din România referitoare la Liceul Romano-Catolic “II Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș, transmite Agerpres, conform informațiilor preluate de la agenția maghiară de presă MTI.

Acesta a afirmat pe Facebook că “în secolul 21, ar trebui deschise școli, nu închise” și că Budapesta așteaptă din partea Bucureștiului măsuri urgente care să asigure funcționarea în continuare a unității de învățământ respective. Tamas Menczer a apreciat că decizia de marți a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în acest caz este “îngrozitoare”, deoarece deschide calea către închiderea liceului. El a adăugat că, pentru a facilita o soluție, ministerul ungar de externe ține legătura cu UDMR, care face parte din coaliția de guvernământ din România.

Menczer și-a exprimat speranța că situația va fi rezolvată rapid și nu va afecta pe termen lung relațiile româno-ungare.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu