LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL PENTRU PACE: “NU EXCLUD FOLOSIREA, DE CĂTRE VLADIMIR PUTIN, A ARMELOR NUCLEARE”

Distribuie pe:

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a avertizat că nimeni nu-l poate opri pe președintele Putin dacă decide să folosească arme nucleare.

Jurnalistul rus - laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021- Dmitri Muratov a condamnat, marți, la Geneva, propaganda rusă care pledează pentru utilizarea armelor nucleare în conflictul din Ucraina, avertizând că aceasta ar însemna “sfârșitul umanității”, notează AFP, preluată de france24.com.

“Nu aș exclude posibilitatea ca armele nucleare să fie folosite”, le-a spus Muratov jurnaliștilor, în cadrul unui eveniment de marcare a Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Kremlinul a declarat că a plasat forțele nucleare rusești în alertă maximă la scurt timp după ce a început invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

Pe fondul creșterii sprijinului occidental pentru Ucraina, președintele rus, Vladimir Putin, a lansat amenințări mai mult sau mai puțin voalate, privind intenția de a face uz de armele nucleare tactice ale Rusiei, despre care doctrina militară rusă susține că pot fi folosite pentru a forța un adversar să capituleze.

Muratov, al cărui ziar, Novaya Gazeta, a fost forțat să-și suspende apariția pe fondul intervenției militare a Moscovei, a avertizat că “războinicii propagandei” Kremlinului se străduiesc să prezinte publicului rus utilizarea armelor nucleare într-o lumină favorabilă.

“De două săptămâni, tot auzim pe ecranele televizoarelor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a spus el.

“Mai auzim, de asemenea, că aceste arme oribile ar trebui folosite în cazul în care livrările de arme către Ucraina continuă”, a menționat Muratov, referindu-se la intensificarea acțiunilor Statelor Unite, ale Uniunii Europene și ale altora de a înarma țara sfâșiată de război.

Contrar narațiunii propagandistice, utilizarea unor astfel de arme “nu ar însemna sfârșitul războiului”, a avertizat el: “Acesta va fi sfârșitul omenirii”.

El a spus că cel mai înfricoșător lucru din Rusia de astăzi este că Putin a dobândit “putere absolută, fără restricții”.

Dacă el decide că trebuie folosite arme nucleare, a avertizat Muratov, “nimeni nu poate opri luarea acestei decizii,... nici parlamentul, nici societatea civilă, nici populația”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu