DUMINICĂ, 8 MAI - ZIUA MONDIALĂ A CRUCII ROȘII ȘI SEMILUNII ROȘII

Distribuie pe:

În 1859, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat ziua de 8 mai Ziua Mondială a Crucii Roșii.

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este una umanitară internațională, activând în 190 de țări, și a cărei misiune este de a proteja viața și sănătatea oamenilor, de a preveni și alina suferința provocată se războaie, tensiuni politice, dezastre naturale sau sociale, fără vreo discriminare de naționalitate, rasă, religie, clase sociale sau opinii politice.

Mișcarea Internațională de Crucea Roșie și Semiluna Roșie s-a născut la inițiativa omului de afaceri elvețian Henry Dunant (1828-1919), după bătălia de la Solferino (24 iunie 1859), dintre armatele Franței și Austriei, una dintre cele mai sângeroase confruntări armate din istorie (peste 40.000 de morți și răniți).

Venit la Solferino pentru a-l întâlni pe Napoleon III în interes de afaceri, Dunant a fost martor al imaginii oribile de după bătălie: “Cadavrele erau așezate unele peste altele, iar răniții zăceau neîngrijiți. Numărul chirurgilor era insuficient. Deși existau veterinari pentru a îngriji o mie de cai, era doar un doctor pentru același număr de oameni...”. Impresionat de dezastrul umanitar, Dunant i-a adunat pe oamenii din localitatea învecinată, petrecând alături de ei patru zile, fără întrerupere, pentru a-i ajuta pe răniți. Memorabile au rămas cuvintele sale: “Siamo tutti fratelli” (“Suntem cu toții frați”), sensibilizându-i pe voluntari, care i-au îngrijit, cu aceeași dăruire, pe toți soldații răniți, fără deosebire de armata din care făceau parte.

Întors în Elveția, profund marcat de coșmarul la care asistase, Dunant a scris cartea O amintire de la Solferino (1862), aducând în atenția lumii realitățile războiului și propunând, totodată, înființarea, în fiecare țară, a unei societăți de ajutorare a răniților, alcătuită de voluntari, precum și promovarea unui acord internațional care să-i protejeze pe cei răniți pe câmpurile de luptă și pe cei care îi îngrijesc, oferindu-le, astfel, un statut. În 1864, Convenția de la Geneva a acceptat și asimilat propunerile făcute de Dunant, cel care, în 1901, avea să devină primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, împreună cu Frederic Passy.

Organizație de ajutor umanitar, Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie se ghidează, în activitățile sale, după următoarele șapte principii: umanitate, imparțialitate, neutralitate, independență, voluntariat, unitate, universalitate.

În ce privește însemnele, Crucea Roșie pe fundal alb a fost simbolul original de protecție declarat la convenția de la Geneva din 1864. Este o inversare a steagului național al Elveției, fiind adoptat în onoarea lui Henry Durant și a țării sale. Cât despre Semiluna Roșie, Imperiul Otoman a folosit un astfel de simbol pentru a-i proteja pe soldații musulmani, angajându-se, în același timp, să respecte simbolul Crucii Roșii. De aceea, în 1878, CICR a decis că se pot adopta simboluri oficiale adiționale pentru statele non-creștine. Astfel, Semiluna Roșie este emblema tuturor statelor cu populații majoritar musulmane.

România a devenit Parte semnatară la prima Convenție de la Geneva din 1864 si a ratificat-o în 1874, iar în 1876 s-a înființat Societatea Crucea Roșie din România. Printre semnatarii actului se regăsesc importante personalități ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. Primul președinte al Crucii Roșii Române (1876-1897) a fost Prințul Dimitrie Ghica. În 20 iulie 1876, prima ambulanță a Crucii Roșii Române a plecat într-o misiune umanitară, pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre, pentru a acorda ajutor medical militarilor răniți, indiferent de tabăra din care făceau parte.

Crucea Roșie Română este singura organizație umanitară cu o rețea funcțională pe întreg teritoriul țării. Are 47 de filiale, aproape 2.000 de subfiliale, peste 1.300 de comisii și peste 5.500 de voluntari care se implică activ în activitățile umanitare. Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie este Principesa Margareta, Custodele Coroanei României.

În actuala situație, marcată de criza umanitară din Ucraina, Crucea Roșie Mureș (președinte - Magda Bercea) și Farmacia Socială din Sângeorgiu de Mureș au încheiat un parteneriat menit a-i ajuta pe refugiați cu produsele care au nevoie. (surse și foto - crucearosie.ro, ifrcnewsroom.org, imparte.ro, filiala.crucearosiemures.ro)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu