CENTRUL ANTIGRINDINĂ ȘI PROTECȚIA CULTURILOR AGRICOLE

Distribuie pe:

Miercuri, 4 mai 2022, în jurul orei 17, s-a lansat a patra rachetă antigrindină, de la un punct de lucru de pe raza comunei Bahnea. Efectul a fost benefic pentru localitățile din jur, fiindcă ploaia a fost liniștită, fără vijelii sau grindină. De menționat că sistemul antigrindină din județ, prin cele 10 puncte de lansare a rachetelor, reprezintă o protecție reală pentru gospodăriile populației, mai ales pentru culturile agricole. Au fost ani în care grindina și ploile torențiale au distrus în totalitate culturile cerealiere, de plante tehnice și cele horticole. În anul 2006, director la DADR Mureș fiind ing. Naznan Jenõ, a demarat acțiunea de înființare, în județul Mureș, a unui Sistem regional Antigrindină. S-au obținut toate aprobările din partea autorităților centrale, cu excepția locului de amplasarea a centrului de coordonare. Autoritățile locale și conducerea DADR au propus amplasarea centrului pe terenul sediului fostei Stațiuni de Cercetări și Producție Pomicolă din Târgu-Mureș, de pe strada Pășunii. Ministerul Agriculturii a alocat fonduri pentru construirea unui sediu nou multifuncțional, unde să funcționeze toate instituțiile statului cu profil agricol. Conducerea fostei stațiuni, chiar dacă nu mai avea un obiect de activitate în cercetare și producție, a intervenit în instanță, și cu sprijinul Academiei Agricole, printr-o hotărâre judecătorească, a împiedicat materializarea proiectului.

Între timp, a intervenit și ing. Liviu Timar, parlamentar în perioada aceea, dar nu s-a găsit un alt amplasament. Ing. Oliviu Petru, fiind numit coordonator al centrului, a propus municipiului Târnăveni să acorde un spațiu. Intervențiile directorului la DADR Mureș din acea vreme, ec. Ioan Rusu, prin care a demonstrat oportunitatea sistemului antigrindină în județul Mureș, cu 10 puncte de lansare, au avut succes, iar Sistemul Național Antigrindă a numit un coordonator al Centrului Antigrindină Transilvania, un ofițer de carieră, manager de excepție, care a reușit să înființeze cele 10 puncte de lucru și să pregătească profesional personalul care deservește aceste puncte. S-a închiriat un sediu pentru comanda acestui centru, în Parcul Industrial Vidrasău. Domnul colonel Ionel Ujică, coordonatorul acestui centru, a fost mai reținut în a ne oferi informații suplimentare, fără să solicite în prealabil o aprobare de la București, de la conducerea Sistemului Național Antigrindină.

Dincolo de disciplina militară, important pentru agricultorii mureșeni este faptul că au culturile protejate împotriva unei calamități naturale periculoase, extrem de păguboasă: grindina și ploile torențiale. Vreau să spun că agricultura mureșeană, prin competența profesională a fermierilor, prin implementarea tehnologiilor moderne și cu sprijinul subvențiilor europene, devine, de la an la an, tot mai performantă, capabilă să asigure hrana pentru toată populația județului, pentru mutații în alte județe și pentru export. Între timp, sediul Stațiunii Pomicole a devenit o ruină...

VASILE BOTA

Lasă un comentariu