“AI O MESERIE, AI VIITORUL ASIGURAT!”

Distribuie pe:

Elevii din Sighișoara care vor să învețe o meserie vor studia și vor fi plătiți în același timp

Tinerii sighișoareni care doresc să învețe o meserie au acum șansa de a-și construi un viitor trainic prin clasa de învățământ dual înființată la Liceul Tehnologic nr. 1. La inițiativa a două firme de producție din Sighișoara, împreună cu primăria municipiului, Liceul Tehnologic nr. 1 a înființat, cu începere din luna septembrie (anul școlar 2022-2023), o clasă de învățământ dual pentru mecanic utilaje și instalații în industrie. Directorul liceului, dl. Jozsef Rusu, a declarat pentru “Cuvântul Liber” că “această clasă, înființată prin hotărârea consiliului local și aprobarea Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar Mureș, va fi de fapt o clasă bi profil. Și anume, 12 din cei 24 de elevi vor învăța în sistem dual, iar ceilalți 12,

în sistem normal al școlii profesionale”. Școala a răspuns astfel solicitărilor venite din partea a două cunoscute firme de producție sighișorene, SEFAR și GST Global Safety Textiles, fiecare dintre aceste firme urmând să aibă câte 6 elevi în clasa nou înființată.

Învățământul dual înseamnă că procesul de educare al elevilor se desfășoară la cererea unor companii care încheie un parteneriat cu școala, iar la finalizarea celor 3 ani de studiu, elevii vor fi angajați de către acele companii.

De menționat faptul că pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor primi, lunar, minim 400 de lei. Jumătate din acești bani sunt alocați de Ministerul Educației, iar cealaltă jumătate este alocată de firmele care au solicitat înființarea acestor clase. Firmele au, însă, posibilitatea de a mări suma plătită pentru elevi.

Directorul liceului a mai spus că elevii vor face practică în fabricile respective, iar după terminarea studiilor vor munci chiar pe acele utilaje pe care au și învățat. “Elevii au posibilitatea ca după absolvirea celor 3 ani de profesională să își continue studiile la noi, fie la seral, fie la liceu, beneficiind, în continuare, de sprijinul companiilor respective”, a mai declarat Jozsef Rusu, directorul liceului.

În momentul de față, liceul, Primăria Sighișoara și cele două firme promovează oferta clasei de învățământ dual, înscrierile propriu-zise făcându-se abia de luna viitoare.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu