STABILITATEA ECONOMICĂ PÂNĂ LA FINELE ANULUI

Distribuie pe:

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat luni că pachetul de soluții socio-economice “Sprijin pentru România” reprezintă ansamblul de măsuri prin care Guvernul intenționează să asigure stabilitatea economică până la sfârșitul anului și, de asemenea, să creeze premisele pentru ca economia să se dezvolte în continuare.

El a răspuns astfel întrebat într-un interviu la Radio România Actualități dacă pachetul de măsuri “Sprijin pentru România”, anunțat de coaliția de guvernare, este suficient sau Executivul are în vedere și alte programe.

“Acest pachet de sprijin pentru România se bazează pe rezultatul analizelor pe care le-am făcut la nivelul Guvernului. Se bazează pe concluziile pe care le-am desprins din dialogul cu societatea civilă și în momentul de față, practic, el reprezintă ansamblul de măsuri prin care noi intenționăm să asigurăm, așa cum spuneam, stabilitatea economică până la sfârșitul anului și, de asemenea, să creăm premisele pentru ca economia să se dezvolte. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii vulnerabili beneficiază de sprijinul Guvernului, beneficiază de solidaritate. Noi trebuie să nu uităm că în astfel de situații de criză avem nevoie și de astfel de acte de solidaritate, pentru că atunci când ajuți, trebuie să fii conștient că, într-un final, chestiunea aceasta, acest ajutor se întoarce înapoi. Unii zic de zece ori, eu zic că dacă mi se întoarce înapoi de două ori sau de trei ori mai mult este suficient pentru gestul pe care îl facem”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat, însă, că acest cadru va trebui adaptat în funcție de evoluția situației.

“Sigur, acest cadru de solidaritate pe care noi l-am asigurat, acest cadru de măsuri economice pe care noi l-am asigurat, el va trebui adaptat în funcție de dinamică, în funcție de evoluția situației. Cred că prin acest cadru, Guvernul, împreună cu mediul de afaceri, împreună cu investitorii străini, împreună cu instituțiile europene, poate să asigure această stabilitate despre care am vorbit”, a mai declarat Ciucă.

Șeful Executivului a punctat că un procent însemnat din măsurile anunțate de coaliția de guvernare au ca scop sprijinirea populației vulnerabile.

“După cum ați putut constata din programul pe care l-am prezentat cu ceilalți doi lideri ai coaliției, cu domnul Marcel Ciolacu și cu domnul Kelemen Hunor, am avut în vedere ca partea socială să aibă, componenta socială să aibă, de asemenea, un conținut substanțial. Practic, 40% din aceste măsuri au ca țintă sprijinirea populației vulnerabile. Pentru a putea să întreprindem și să asigurăm toate aceste resurse, am făcut în așa fel încât să sprijinim tot ceea ce înseamnă investiții”, a arătat Ciucă.

În același context, el a subliniat că agricultura reprezintă un domeniu esențial pentru actuala guvernare, întrebat dacă rămâne un sector strategic pentru acest an și pentru următorii ani.

“Agricultura face parte din măsurile pe care noi le-am cuprins în acest pachet, pachetul de măsuri pe care l-am discutat la nivelul coaliției. (...) Trebuie să subliniez că măsurile de susținere a agriculturii, care de altfel reprezintă un domeniu strategic pentru România, trebuie să subliniem că suntem o țară cu un potențial agricol foarte mare în cadrul Uniunii Europene și nu numai și agricultura reprezintă un domeniu esențial pentru Guvern și pentru coaliția de guvernare. Practic, prin măsurile pe care le-am luat, am făcut în așa fel încât atât fermierii, cât și IMM-urile din sectorul agricol și industria agroalimentară, toți cetățenii care lucrează în acest domeniu să poată să beneficieze de sprijin guvernamental și, în final, cetățenii României să beneficieze de garantarea securității alimentare”, a evidențiat Ciucă. (Agerpres)

“ÎNTR-O SITUAȚIE DE CRIZĂ, SINGURA SOLUȚIE SUNT INVESTIȚIILE”

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat luni că într-o situație de criză, precum cea pe care o traversează și România, singura soluție sunt investițiile, iar rolul Guvernului este de a le sprijini prin politici publice având ca scop asigurarea stabilității și dezvoltarea economică.

“Într-o situație de criză, așa cum am afirmat, este limpede că singura soluție sunt investițiile. (...) Trebuie subliniat că românii au avut de înfruntat o criză sanitară, apoi a venit criza economică și începând cu luna februarie, iată, ne confruntăm și cu o criză de securitate, un război la granița noastră, în țara vecină, Ucraina, ca urmare a invaziei forțelor armate ruse”, a declarat Nicolae Ciucă într-un interviu la Radio România Actualități.

El a subliniat că pentru asigurarea stabilității este nevoie ca mediul de afaceri să fie sprijinit prin politici guvernamentale. (Agerpres)

ROMÂNIA DEȚINE SUFICIENTE STOCURI DE ALIMENTE

România deține suficiente stocuri de alimente, la acest moment nu există nicio problemă în acest sens, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, întrebat dacă la nivelul Guvernului se are în vedere o limitare a exporturilor de alimente.

“România se numără printre statele europene care au capacitatea, țara noastră are capacitatea de a gestiona nu doar furnizarea de alimente pentru propriii cetățeni, dar, de ce nu, să și intervină în sprijinul altor state. Atât ministrul Agriculturii, cât și reprezentanții altor autorități ale statului român au repetat, de altminteri și pe fondul preocupărilor generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, acest lucru. România deține suficiente stocuri. Autoritățile de la București sunt în legătură permanentă și cu retailerii și cu cei care gestionează lanțurile de aprovizionare și cu producătorii. Suntem în această situație, nu i-aș spune privilegiată, dar bună, totuși, pentru cetățenii României ca țara noastră să aibă capacitatea de a-și gestiona foarte bine nevoile din această perspectivă. Desigur, în măsura în care va fi nevoie de măsuri suplimentare, Guvernul va interveni”, a afirmat Dan Cărbunaru, la Palatul Victoria. (Agerpres)

Lasă un comentariu