9 MAI, SĂRBĂTORITĂ ÎN TOT JUDEȚUL

Distribuie pe:

Începând de duminică, autoritățile locale din județ au organizat manifestări de celebrare a Zilei Europei, Zilei Independenței Naționale a României și a Zilei Victoriei. Mai jos vă prezentăm manifestările care au avut loc la Târgu-Mureș, Târnăveni, Sighișoara, Reghin, Luduș și Sărmașu.

La Târgu-Mureș, ceremonia militară dedicată Zilei de 9 Mai, zi cu triplă semnificație: Ziua

Europei, Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Victoriei Națiunilor Unite, a avut loc ieri, de la ora 12.00 la Cimitirul Eroilor. Manifestarea a fost or-ganizată de Instituția Prefectului - Județul Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș cu sprijinul Primăriei Târgu-Mureș și a Consiliului Județean Mureș.

La Târnăveni a avut loc o defilare militară, depuneri de coroane la Statuia Lupoaicei, la Troița de la Biserica Sfântul Gheorghe și la Monumentul Eroilor, unde a avut loc și o slujbă religioasă. “La manifestări au luat parte viceprimari, consilieri locali, reprezentanți ai partidelor, reprezentanți ai școlilor, un număr mare de elevi, reprezentanți ai spitalului municipal, precum și cetățeni”, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, Sorin Megheșan, primarul municipiului Târnăveni.

Ieri după amiază, de la ora 16.00, a avut loc, la Sala Festivă, a Municipiului Sighișoara, o sesiune de comunicări științifice și un concert de muzică de cameră: “Mozart in Schäßburg” (cu intrare liberă), dedicat celebrării Zilei Europei, Zilei Independenței și Zilei Victoriei.

La Reghin au avut loc manifestări dedicate Zilei Europei, acestea desfășurându-se cu o zi înainte, duminică, 8 mai. “Centrul orașului a fost închis circulației rutiere între 10.00 și 14.00. Manifestările dedicate Zilei Europei s-au adresat celor mici. Aceștia au fost invitați la concursuri de desene pe asfalt, role sau biciclete, iar colaboratorii de la Biblioteca municipală «Petru Maior», de la Muzeul Etnografic «Anton Badea» și de la Casa de Cultură «Eugen Nicoară» au organizat manifestări specifice celor mici”, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, Dragoș Pui, viceprimarului municipiului Reghin.

La Luduș, Ziua Independenței Naționale a României va fi sărbătorită astăzi, 10 mai. Primăria orașului Luduș anunță faptul că programul manifestărilor începe de la ora 11.30 - Monumentul Eroilor (Cartier Dacia) și va continua la ora 13.00, la Monumentul Eroilor - Centrul Vechi, unde se va desfășura Ceremonialul depunerii de Coroane și oficierea serviciului religios de pomenire a eroilor neamului. Într-un comunicat al primăriei Luduș se precizează faptul că începând din acest an, Legea nr. 189 din 8 iulie 2021 a stabilit ca Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fie-care an ca Ziua Independenței Naționale a României.

Ieri, la Sărmașu, primăria a organizat manifestări dedicate Zilei de 9 Mai la Casa de Cultură, cu începere de la ora 12.00. Au avut loc proiecții de filme despre Războiul de Independență, alocuțiuni despre obținerea independenței, alocuțiuni despre semnificația Zilei Europei, momente poetice. La organizarea evenimentului au colaborat Biblioteca orășenească “Samuil Micu”, Biserica ortodoxă Sărmași și Asociația Culturală Glasul Câmpiei.

DRAGOȘ BARDOȘI Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu