POPULAȚIA VÂRSTNICĂ A DEPĂȘIT-O CU PESTE 20% PE CEA TÂNĂRĂ. ROMÂNIA ARE NEVOIE URGENTĂ DE 50.000 DE ASISTENȚI MEDICALI

Distribuie pe:

România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni, arată o analiză a companiei de consultanță Frames.

Citând datele furnizate de Institutul Național de Statistică, compania arată că populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare a acestui fenomen.

“Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri) către străinătate, situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar.

România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni.

Pe an ce trece, populația României îmbătrânește și devine tot mai bolnavă”, arată Frames.

Analiștii spun că este posibil ca numărul asistenților medicali plecați la muncă în străinătate să atingă cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenți medicali de pe piața muncii europene, în condițiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenți medicali de până acum.

Accesul românilor la asistența medicală a devenit mai dificil ca niciodată

Accesul românilor la asistența medicală, mai ales în mediul rural, a devenit mai dificil ca niciodată, riscând, astfel, să accentueze și mai mult problemele de sănătate ale populației care nu sunt deloc puține și care pot fi prevenite.

În țara noastră, rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, principalele cauze ale acesteia fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool.

“Mortalitatea din cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată și mamar care pot fi tratate'', arată raportul State of Health in the EU - România 2021, realizat de Comisia Europeană.

Un asistent medical comunitar, de exemplu, îngrijește în medie 16 gravide și lăuze, și se ocupă în medie de 200 de nou-născuți, copii și adolescenți.

Sunt zeci de județe în țară unde sistemul medical e aproape paralizat

Nevoia de asistenți medicali, mai ales în mediul rural, este semnificativă. Sunt zeci de județe în țară unde, din cauza lipsei de personal, sistemul medical este aproape paralizat, mai ales în zona de prevenție, arată studiul Frames.

Numărul paturilor de spital pentru internare continuă din România care revin, în medie, la 1.000 locuitori, a crescut insuficient, de la 6,5 în 2010 la 7 în 2020. Țările dezvoltate au peste 14 paturi de spital la 1.000 locuitori.

Înflorește medicina privată

Și numărul spitalelor private a crescut, în ultimii 10 ani, de la 75 la 159.

De altfel, cifra de afaceri a pieței serviciilor medicale private din România a crescut în 2020 cu 11% față de 2019 și a fost cu 312% peste nivelul din 2011, ajungând la 15,4 miliarde de lei. Pentru 2021, datele preliminarii indică o cifră de afaceri de 17 miliarde de lei.

Decrețeii” vor lovi curând

Estimările oficiale arată că procesul de îmbătrânire a populației se va accentua în “decrețeii”, așa cum sunt cunoscuți, va genera o presiune semnificativă pe sistemul medical.

“Din păcate, există în România o legătură directă între scăderea activității profesionale și problemele de sănătate, astfel că următorii ani vor aduce un număr din ce în ce mai mare de pacienți în clinicile medicale. Dincolo de medici, nevoia de asistenți medicali pe diverse specialități va fi una fără precedent”, afirmă Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare “Carol Davila” .

Raportul State of Health in the EU - România 2021, realizat de Comisia Europeană, afirmă că deși: “România formează un număr mare de practicieni din domeniul sănătății, emigrația personalului medical a contribuit la un deficit de forță de muncă în domeniul sănătății la nivel național, iar numărul de medici și asistenți medicali pe cap de locuitor este cu mult sub mediile UE. Acest aspect afectează în mod negativ accesul la îngrijire și contribuie la timpul de așteptare”.

La mare căutare, în viitor, vor fi de asemenea joburile de asistență medicală în centrele de îngrijire a bătrânilor.

“La 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populației o deținea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%). Toți acești oameni, în următorii 10-15 ani, vor ieși la pensie și vor avea nevoie de asistență medicală de specialitate”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Lasă un comentariu