STILUL DE VIAȚĂ, RESPONSABIL PENTRU 40% DIN CAZURILE DE CANCER...

Distribuie pe:

Specialiștii francezi de la Institutul Național al Cancerului, citați de descopera.ro, susțin că aproximativ 40% din cazurile de cancer detectate în fiecare an ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viață și că, dacă ținem cont de câteva sfaturi simple ale medicilor, riscul poate fi redus semnificativ.

Experții francezi au inclus, printre cauzele care favorizează apariția cancerului, consumul exagerat de alcool, fumatul, dieta dezechilibrată, excesul de greutate și poluarea.

Obezitatea - Alimentația echilibrată este extrem de importantă, deoarece previne obezitatea, care este asociată cu apariția a nu mai puțin de 13 de tipuri diferite de cancer: de colon, rect, pancreas, gastric, de tract biliar, esofagian, endometrial, de sân, ovarian, cancer renal și al măduvei osoase.

“Fructele, legumele și produsele din cereale întregi sau nerafinate au beneficii importante pentru sănătate. Astfel, este important să consumați zilnic cinci fructe și legume și un produs din cereale integrale, organice sau nu”, recomandă specialiștii.

Consumul de alcool - Riscul de cancer este mai crescut pentru cei care consumă alcool, mai ales în exces, etanolul fiind clasificat drept “cancerigen definit” încă din anul 1988. Numai în anul 2015, de exemplu, se estimează că alcoolul a provocat 41.000 de decese în Franța, dintre care peste 40% au fost cauzate de cancer.

Potrivit specialiștilor, alcoolul este de două ori mai nociv atunci când este asociat cu fumatul: “Strategiile de marketing ale producătorilor de alcool sunt foarte cinice și sofisticate. Pentru publicul-țintă format din tineri, obiectivul producătorilor este să le ofere produse ieftine care se concentrează pe arome și gusturi, cum ar fi banalul mojito de căpșuni. Băuturile ieftine și aromate sunt o rampă de acces la produse mai clasice”.

Fumatul, principalul factor de risc - Fumatul rămâne în topul factorilor de risc pentru cancer, dar este și primul care poate fi prevenit. O țigară este alcătuită din tutun, hârtie și produse care îi schimbă gustul și mirosul. Odată aprinsă, arderea acesteia determină formarea a sute de substanțe toxice.

În ceea ce privește nicotina, o substanță prezentă în mod natural în tutun, ea este responsabilă de dependența de țigări, dar nu este cancerigenă. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu