DREPTURILE COLECTIVE ALE MINORITĂȚII MAGHIARE DIN TRANSILVANIA, PE AGENDA BUDAPESTEI

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, luând cuvântul în cadrul adunării delegaților Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), însărcinatul prim-ministrului ungar, Katalin Szili, a apreciat că integrarea în România a comunității maghiare din Transilvania “înseamnă doar asimilare, dacă nu i se acordă drepturi colective”, notează MTI.

Mulțumind CNMT pentru poziția fermă în privința autonomiei, oficialul ungar a avut și un mesaj pentru români: “Transmit și cu această ocazie societății majoritare românești: să nu-i creadă pe politicienii lor. Eforturile noastre nu urmăresc separarea, ci transformarea - pe baza principiului european al subsidiarității - într-o comunitate care își poate hotărî propria soartă. Trebuie să continuăm dialogul pentru ca toată lumea să înțeleagă: miza este supraviețuirea unei comunități, viitorul ei, identitatea copiilor și nepoților noștri”.

În context, Szili a criticat politica românească în domeniul minorităților, dând ca exemple recente anularea ordinelor Ministerului Educației, prin care a fost aprobat steagul orașului Sfântu Gheorghe, respectiv a fost decretată înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic “Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureș, comentând că “o țară europeană care se respectă cât de cât nu ar trebui să facă asemenea lucruri” .

Se impune - a mai spus Szili - recunoașterea în Constituția României a comunității maghiare ca factor constitutiv al statului, așa cum și legea fundamentală a Ungariei recunoaște caracterul constitutiv al minorităților naționale.

Politicianul apreciază că următorul pas în politica națională ar trebui să fie sesizarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să recunoască dreptul la păstrarea identității naționale ca drept fundamental al omului, așa cum a procedat și în cazul dreptului la un mediu curat și sănătos.

“Trebuie să ne adresăm lumii globale în vederea recunoașterii dreptului la identitatea națională, de vreme ce identitatea este privită ca o problemă atât de importantă în chestiuni precum LGBTQ” - a spus însărcinatul prim-ministrului ungar, potrivit sursei citate.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu