DIN CAUZA CREȘTERII PREȚURILOR LA MATERIALELE DE CONSTRUCȚII, GUVERNUL A ADOPTAT OUG PENTRU AJUSTAREA PREȚURILOR DIN PROIECTELE CU FINANȚARE EXTERNĂ

Distribuie pe:

Guvernul României a aprobat în ședința de luni o Ordonanță de Urgență care permite ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

“Documentul inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este foarte important inclusiv pentru derularea contractelor de infrastructură ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în contextul escaladării prețurilor la materialele de construcție”, susține ministrul transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu. Acesta spune că din cauza conflictului militar din regiunea Mării Negre, prețurile la mixturile asfaltice, bitum, oțel sau fier-beton au înregistrat creșteri și de peste 40%. Această situație s-a suprapus pe criza anterioară, provocată de pandemia COVID 19, care a dus la o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18% (din care 60% a fost generată de creșterea costului la materiale în construcții și 40% de creșterea costului cu manoperă).

“Ordonanța de Urgență, se referă inclusiv la ajustarea prețurilor din contractele de achiziție publică, contractele sectoriale și acordurile cadru finanțate integral sau parțial din fonduri externe nerambursabile, aflate în derulare. Luăm astfel măsuri concrete pentru corectarea unor situații care pot afecta construcția obiectivelor de infrastructură de interes național sau regional”, este de părere ministrul transporturilor.

Primarul Orașului Luduș a comentat, pentru “Cuvântul liber”, decizia Guvernului: “Este o ordonanță bine venită. Primarii din România care au sesizat aceste probleme încă de la începutul anului. Având în vedere creșterea constantă și galopantă a prețurilor materialelor de construcții, autoritățile se trezeau în situația în care fie nu mai puteau licita lucrările propuse astfel încât să se încadreze în bugetul alocat prin finanțarea externă, fie, în situații și mai grave, erau anunțați de constructori că nu pot finaliza lucrările pentru că nu mai au posibilitatea de a achiziționa materiale la prețul stipulat în contract”.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu