TEZAUR DIN PERIOADA DACICĂ DESCOPERIT LA ICLAND, MUREȘ

Distribuie pe:

Zilele trecute, arheologii Muzeului Județean Mureș au avut posibilitatea cercetării unor depozite din Epoca Bronzului târziu, din prima și din a doua Epocă a Fierului (perioada dacică).

Arheologii Muzeului Județean Mureș au declarat pentru “Cuvântul liber” că artefactele au fost găsite în cursul săptămânii trecute în localitatea Icland, județul Mureș, cu detectorul de metale, de către N.G. Carțis. Într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Mureș, arheologii susțin că mureșeanul care a găsit aceste artefacte “nu le-a extras din sol, ci într-un mod exemplar le-a acoperit și a anunțat specialiștii muzeului”. Cercetările celor trei depozite descoperite au fost efectuate sub supravegherea colegilor noștri Daniel Cioată și Berecki Sándor.

În depozitul din Epoca Bronzului s-au găsit o seceră, un buton, două fragmente de turte și o psalie fragmentară (toate din bronz), iar în cel din prima Epocă a Fierului s-au depus o lance, un cuțit din fier și un celt din bronz. Tezaurul din perioada dacică era compus din două fibule și trei brățări de argint. Astfel de depuneri sunt interpretate ca ofrande sau elemente ale unor ritualuri dedicate diferitelor zeități.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu