SCRISOAREA LUI NEACȘU, PRIMUL DOCUMENT SCRIS ÎN LIMBA ROMÂNĂ, EXPUSĂ LA CASA SFATULUI

Distribuie pe:

Conform directorului Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, după 106 ani, scrisoarea lui Neacșu se întoarce la Casa Sfatului, adică în locul unde a fost păstrată sute de ani, de la sosirea la destinație, în iunie 1521, până în septembrie 1916.

Transferul documentului a fost realizat luni dimineața cu ajutorul unui echipaj de jandarmi, de la Sediul Arhivelor Naționale Brașov, unde este păstrat și unde va fi returnat în 23 mai, la Casa Sfatului.

Totodată, Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov va asigura paza expoziției pe toată perioada cât documentul va fi expus publicului.

Pe lângă valorosul document, care, până în prezent, nu a fost accesibil publicului, brașovenii și turiștii vor putea vedea și o expoziție dedicată acestui bun cultural cu valoare de tezaur.

Expoziția prezintă istoria Scrisorii lui Neacșu din Câmpulung către judele primar al Brașovului, Johannes Benkner, din vremea lui Suleiman Magnificul până la I.V. Stalin, și cuprinde alte documente de arhivă de importanță excepțională și bunuri culturale, inclusiv de categorie “Tezaur”, din colecțiile Muzeului Județean de Istorie Brașov, o piesă istorică remarcabilă adusă din Germania, de la institutul sașilor transilvăneni din Gundelsheim, precum și decorația lui Friederich Stenner primită de la Regele Carol I al României, de asemenea, expusă în premieră pentru publicul larg, a precizat Nicolae Pepene.

Documentarea științifică a expoziției a fost realizată de istoricii brașoveni Bogdan-Florin Popovici, Thomas Șindilariu și Nicolae Pepene, căruia îi aparține și conceptul expoziției și proiectul expozițional.

“Îl felicit pe Nicolae Pepene pentru această expoziție. Chiar dacă nu am realizat-o anul trecut, când se împlineau 500 de ani de când a fost atestată această scrisoare, ne vedem în cel de-al 501-lea an, când documentul ajunge din nou în Piața Sfatului, la Casa Sfatului și este o bucurie pentru noi, pentru că este un document extrem de valoros. Este o șansă pentru fiecare brașovean și fiecare turist care ne vizitează să vadă această scrisoare care atestă faptul că, încă la 1500, pe aceste meleaguri se vorbea românește”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, în a cărui subordine se află MJI Brașov.

Expoziția de la Casa Sfatului este organizată pe baza parteneriatului dintre Muzeul Județean de Istorie Brașov și Serviciul Județean Brașov al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Arhivelor Naționale ale României, Consiliul Județean Brașov, Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice, Siebenbürgen-Institut an Der Universität Heidelberg, Forumul Democrat al Germanilor din România, Inspectoratul de Jandarmi Județean “Nicolae Titulescu”Brașov, S.C. Modarom S.C.M., Agenția Națională de Presă AGERPRES și Coresi Shopping Resort.

AGERPRES

Lasă un comentariu