TRENUL REGAL A PORNIT ÎNTR-O CĂLĂTORIE SIMBOLICĂ DE 10 MAI

Distribuie pe:

Circa o sută de susținători ai Monarhiei - membri ai Asociației de Reconstituiri Istorice “Ferdinand I”, voluntari ai Crucii Roșii, cercetași - au venit, marți, pe peronul Gării Regale Băneasa pentru a asista la plecarea Trenului Regal, care va face o călătorie simbolică la sărbătoarea națională de 10 Mai.

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, și principele Radu, împreună cu principesa Sofia, au sărbătorit, de 10 Mai, Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale alături de locuitorii celor patru județe pe care le vor vizita. Împreună cu membrii Casei Regale vor călători secretarul de stat Ion Popa de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Alexandru Muraru, reprezentat special al Guvernului, membri ai Casei Majestății Sale Regelui.

Anterior plecării, cei prezenți au asistat la un ceremonial militar organizat pe peronul gării, la reușita căruia și-au dat concursul Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale și militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

Alexandru Muraru a declarat presei că, deși nu este pentru prima oară când participă la un astfel de eveniment, împărtășește “aceeași bucurie și aceeași emoție”.

“Reprezint și Parlamentul, și Guvernul României, dar sunt și în cea mai onorantă calitate, aceea de român, de a însoți Familia Regală într-o călătorie istorică. Pentru prima dată după 1947, Ziua Independenței este astfel sărbătorită pe 10 Mai”, a spus Alexandru Muraru.

Trenul Regal va opri la Ploiești, Buzău, Brăila și Galați, pe parcursul călătoriei, Familia Regală urmând a fi alături de voluntari ai Crucii Roșii Române, ai Fundației Regale Margareta a României, precum și alături de elevi olimpici, de veterani Invictus și de persoanele vârstnice și copii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaționale și culturale patronate de Majestatea Sa.

În ziua de 11 mai, Majestatea Sa Margareta, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia vor vizita sediul Crucii Roșii Române în municipiul Galați, de la ora 11.00, Centrul de zi pentru copii Sfântul Spiridon - la ora 12.00 și Combinatul siderurgic Liberty Galați - la ora 13.00.

Tot marți, de Ziua Regalității, principesa Maria a depus flori la bustul Regelui Mihai I din Piațeta Regelui și la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal.

* Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și R egina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I și Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Ploiești.

Trenul a fost fabricat în Italia, la solicitarea statului român. El este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestății Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaților și Vagonul Casei Majestății Sale. Lor li se adaugă, în cazul unor Funeralii Regale, Vagonul Funerar.

Garnitura a fost livrată României și a intrat în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veșnice a Regelui Ferdinand.

Trenul Regal a fost inițial folosit la realizarea vizitelor de stat din țările europene și la vizitarea comunităților urbane și rurale. După anul 2012, trenul a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.

În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în orașele din țară, în anul 2012. De atunci încoace au fost efectuate 11 călătorii, în 50 de orașe din țară. (Agerpres)

Lasă un comentariu