NAȚIUNEA, LUMEA ȘI... NECREDINCIOSUL

Distribuie pe:

* “Există unele prejudecăți mai vechi sau chiar noi, susținute de unii dușmani ai țării noastre sau chiar de unii istorici vânduți, că națiunea noastră ar fi una tânără. Nimic mai fals. Noi, românii, suntem, în fond, geți, și geții reprezintă unul din cele mai vechi popoare autohtone ale Europei, contemporane cu grecii, cu celții, cu grupurile italice anterioare Imperiului Roman. Acest Imperiu Roman găsea aici un stat vechi, se lupta cu el și-l răpunea cu greu”.

George Călinescu (1899-1965), critic, istoric literar, scriitor român

***

* “Științele în totalitatea lor predispun spre cunoașterea existenței lui Dumnezeu, existenței sufletului, legilor morale și a noastră predestinație în soarta omenirii. Din aceste considerente putem spune că lumea fizică, natura, este o taină dumnezeiască”.

Pierre Termier (1859-1930), profesor de geologie la Universitatea din Horn-Austria.

***

* Un bărbat avea prostul obicei de a merge la cârciumă tocmai în zi de duminică, în timp ce nevasta lui mergea la Biserică. Când cineva îi spunea că nu face bine ceea ce face, el răspundea: “Femeia mea merge regulat la Biserică și se roagă ea pentru mine; noi doi suntem una și ca atare, ajunge că se roagă ea pentru mine”. Într-o zi, el a avut un vis: se făcea că nevasta lui a murit și amândoi au ajuns la poarta raiului. Un înger îi deschise ușa raiului și o invită pe soție să intre în rai. Când să intre și soțul, îngerul îl opri: “Stai, suflete, intră doar soția ta și pentru tine, așa cum o făcea și când mergea la Biserică. Ea ține aici locul tău cum o făcea și când erai pe pământ”. Și... imediat porțile raiului s-au închis. Soțul se trezi speriat din somn și începu să strige de frică pe soția sa, pentru a-i povesti visul groaznic. Din acel moment, omul s-a îndreptat și mergea în fiecare duminică la Biserică alături de soția sa. După cum spunea Sfântul Ardealului, părintele Arsenie Boca: “Cine are minte... să ia aminte”!

P.S. Evanghelia după Ioan cap. 15, vers. 12-15: “Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ceea ce vă poruncesc”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu