GRUPUL STATUAR “ȘCOALA ARDELEANĂ” VA FI INAUGURAT ÎN LUNA IUNIE

Distribuie pe:

Primăria municipiului Târgu-Mureș anunță public faptul că în preambulul Zilelor Târgumureșene din acest an, în 22 iunie 2022, vor avea loc manifestări prilejuite de evenimentul de inaugurare a grupului statuar “Școala Ardeleană”. Astfel, pe parcursul zilei de 22 iunie, Biblioteca Județeană Mureș va vernisa o expoziție de carte veche românească, iar la Palatul Culturii va avea loc o manifestare științifică dedicată reprezentanților Școlii Ardelene, organizată în parteneriat de Primăria municipiului Târgu-Mureș și Institutul de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române. Ceremonia de inaugurare și sfințire a ansamblului statuar “Școala Ardeleană”, situat în Piața Victoriei din municipiu, a fost reprogramată în data de 22 iunie 2022, începând cu ora 17, din motive organizatorice.

Grupul statuar, realizat de sculptorul târgumureșean Ioan Vasile Grama, are o înălțime de trei metri și îi reprezintă pe cei patru corifei ai Școlii Ardelene: Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ion Budai Deleanu, străjuiți de două coloane - reprezentarea unei arcade frânte. Grupul statuar a fost realizat în urma unui concurs de soluții artistice orga-nizat de Primăria municipiului Târgu-Mureș, desfășurat în perioada 06.12.2017 - 30.01.2018.

Școala Ardeleană s-a înscris în contextul iluminismului german, susținut în plan politic de împăratul Iosif al II-lea. Diferența față de iluminismul francez este dată de faptul că Școala Ardeleană nu a constituit un curent anticlerical, mișcarea culturală transilvăneană pornind tocmai din sânul Bisericii Române Unite cu Roma.

Școala Ardeleană a contribuit nu numai la emanciparea spiri-tuală și politică a românilor transilvăneni, ci și la a celor de peste munți. Unul din documentele cele mai importante elaborate îl constituie petiția Supplex Libellus Valachorum (1791, 1792), o cerere adresată împăratului romano-german Leopold al II-lea, în vederea recunoașterii națiunii române ca parte constitutivă a Marelui Principat al Transilvaniei.

O altă realizare a Școlii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice, și tipărirea primului dicționar cvadrilingv al limbii române, Lexiconul de la Buda. Deviza Școlii Ardelene a fost “Virtus Romana Rediviva” (prescurtat V.R.R.), care îndemna la renașterea vechilor virtuți ostășești, în lupta pentru drepturi naționale, pentru limba română și credința catolică, pentru unirea tuturor românilor într-o singură țară.

Lasă un comentariu