FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ CONDAMNĂ DISCRIMINAREA JIGNITOARE FAȚĂ DE DOAMNA PROF. MARIA PELIGRAD

Distribuie pe:

Cu toate că Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a nominalizat-o pe președinta Fundației “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Maria Peligrad, pentru titlul “Pro Urbe”, distincție instituită de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, iar aceasta a fost chiar votată de către majoritatea membrilor comisiei pentru învățământ, cultură și știință din cadrul Consiliului Local, propunerea a fost respinsă însă în ultima clipă, în plenul ședinței de joi, 28 aprilie, iar distincția ce se cuvenea doamnei Peligrad a fost atribuită altei persoane!

Acest gest de profundă jignire față de comunitatea românească din Sfântu Gheorghe este justificat printr-un motiv sfidător, anume sentința pronunțată de Curtea de Apel Brașov, prin care s-a anulat Hotărârea Guvernului care prevedea aprobarea drapelului secuiesc al localității Sfântu Gheorghe. Ridicăm astfel întrebarea, de ce este vinovată doamna Peligrad pentru sentința unei instanțe de judecată din România, ba mai mult, care este vina doamnei profesor că Hotărârea Guvernului este nelegală și a fost anulată de către o instanță judecătorească îndrituită?

Astfel de acțiuni denotă o discriminare profundă și o mentalitate marcată de xenofobie și dispreț față de români. Cum poate fi justificată o asemenea atitudine și din ce motiv liderii municipiului caută să adâncească prăpastia dintre comunități în loc să creeze mijloace de interferență și comuniune? Doamna profesor a activat aproape 40 de ani în învățământul liceal, postliceal și profesional din Sfântu Gheorghe, îndeplinind și funcția de director adjunct al Liceului Industrial Nr. 2. În calitate de președinte al Fundației “Mihai Viteazul”, din anul 2006, și membru de frunte al societății civile românești din județele Covasna și Harghita, a continuat organizarea proiectelor tradiționale, precum Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Iarnă “Crăciunul la români”, Festivalul “Tinere Talente”, manifestarea “Mihai Viteazul și Visul Unirii” și a inițiat numeroase proiecte de prestigiu.

Condamnăm acest gest profund discriminatoriu, atragem din nou atenția că liderii vremelnici ai unor administrații locale reprezintă întreaga populație, indiferent de etnie, rasă, apartenență politică ori religioasă. Însă din nou, ni se demonstrează că aleșii locali din Sfântu Gheorghe se identifică exclusiv cu interesele comunității majoritare, jignind și disprețuind orice element românesc, orice simbol ori personalitate remarcabilă a comunității noastre. Ne vom lupta pe toate căile legale împotriva acestei nedreptăți prin sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, inclusiv pentru acuzele jignitoare aduse la adresa Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș și prin aducerea la cunoștința opiniei publice din țară și din străinătate a acestui nou caz de discriminare pe criteriu etnic a românilor numeric minoritari în municipiul Sfântu Gheorghe.

În același timp, solicităm scuze publice din partea primarului Antal Arpad pentru modul incalificabil în care a fost tratată doamna Maria Peligrad, iar prin dânsa, întreaga comunitate românească din Sfântu Gheorghe!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Președinte DRAGOȘ BURGHELIA

Lasă un comentariu