ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII A LANSAT PRIMUL RAPORT GLOBAL PRIVIND PREVENIREA ȘI CONTROLUL INFECȚIILOR INTRASPITALICEȘTI

Distribuie pe:

Pandemia de COVID-19 și izbucnirea, recent, a altor focare de boli scot în evidență măsura în care unitățile medicale pot contribui la răspândirea infecțiilor, în defavoarea pacienților, lucrătorilor sanitari și vizitatorilor, dacă nu se acordă suficientă atenție prevenirii și controlului infecțiilor (IPC - Infection Prevention and Control). Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dat publicității la 6 mai, arată că acolo unde se respectă o bună igienă a mâinilor și alte practici, 70% dintre aceste infecții pot fi prevenite.

În prezent, din 100 de bolnavi aflați în spitalele pentru afecțiuni acute, șapte pacienți din țările cu venituri mari și 15 pacienți din țările cu venituri mici și medii dobândesc cel puțin o infecție asociată asistenței medicale (HAI - hospital-acquired infection) în timpul spitalizării. În medie, 1 din 10 pacienți afectați moare din această cauză.

Persoanele aflate la terapie intensivă și nou-născuții sunt în mod deosebit expuși riscului. Raportul arată că aproximativ unul din patru cazuri de infecții tratate în spital și aproape jumătate din toate cazurile de infecții cu disfuncție de organ tratate în unitățile de terapie intensivă pentru adulți sunt asociate cu acordarea necorespunzătoare a îngrijirii medicale.

Cu prilejul Zilei mondiale a igienei mâinilor, OMS a prezentat primul Raport global privind prevenirea și controlul infecțiilor (IPC), document ce cuprinde dovezi din literatura științifică și diverse rapoarte și date noi din studiile OMS.

“Pandemia de COVID-19 a scos la iveală multe provocări și lacune în prevenirea și controlul infecțiilor, în toate regiunile și țările, inclusiv în cele care au avut cele mai avansate programe IPC”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. “Preocuparea noastră acum este să ne asigurăm că toate țările sunt capabile să aloce resursele umane, proviziile și infrastructurile necesare.”

Raportul OMS prezintă prima analiză a situației globale a modului în care programele IPC sunt implementate în țări din întreaga lume, inclusiv pe concentrări regionale și naționale, autorii ajungând la concluzia că impactul infecțiilor asociate asistenței medicale și al rezistenței antimicrobiene asupra vieții oamenilor este incalculabil. Peste 24% dintre pacienții afectați și 52,3% dintre pacienții tratați într-o unitate de terapie intensivă mor în fiecare an. Decesele cresc de două până la trei ori atunci când infecțiile sunt rezistente la antibiotice.

În ultimii cinci ani, OMS a efectuat sondaje globale și evaluări comune de țară pentru a evalua stadiul implementării programelor naționale IPC. Deși s-au înregistrat “progrese încurajatoare”, comparând datele din sondajele 2017-18 și 2021-22, procentul țărilor care au un program național IPC nu s-a îmbunătățit; în plus, în 2021-2022, doar patru din 106 țări evaluate (3,8%) îndeplineau toate cerințele minime pentru IPC în vigoare la nivel național.

OMS face apel la toate țările de pe glob să-și sporească investițiile în programele IPC pentru a asigura calitatea îngrijirii și siguranța pacienților și a lucrătorilor din domeniul sănătății. (sursa - who.int)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu