FRANCEZII, DISPUȘI SĂ NEGOCIEZE VÂNZAREA FABRICII DE ZAHĂR DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunțat, într-un comunicat de presă faptul că miercuri, 11 mai, a avut o întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România, la sediul instituției. Așa cum a precizat săptămâna trecută cu ocazia întâlnirii cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr de la Luduș, întâlnirea de miercuri era programată în calendarul activităților pentru salvarea fabricii de zahăr din județul nostru.

FRANCEZII S-AU AȘEZAT LA MASA NEGOCIERILOR

“În cadrul întâlnirii pe care am avut-o săptămâna trecută cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din zona Luduș, s-au desprins câteva soluții posibile pentru menținerea activității acestei unități de producție. Fie că vorbim despre preluarea fabricii de către fermierii din zonă, fie de o asociere între fermieri și investitori privați sau de o asociere în format public privat, prin oferirea de către statul român a unor garanții. Munca depusă în cadrul fabricii de zahăr de la Luduș nu trebuie să se piardă, la fel investițiile și activitatea fermierilor din zonă. Consider că prin dialog deschis, cu bună credință, între toți cei implicați în acest proces, putem găsi cea mai potrivită soluție pentru continuarea activității fabricii”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Reprezentanții companiei franceze Tereos, care deține în prezent fabrica de zahăr de la Luduș din județul Mureș, și-au arătat deschiderea pentru demararea oficială a negocierilor pentru vânzarea acesteia.

Discuțiile cu toți actorii implicați vor continua pentru a stabili un calendar clar al preluării investiției de la deținătorii francezi. Astăzi, 13 mai 2022, ministrul va avea o nouă întâlnire cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr, cel mai probabil pentru a le transmite disponibilitatea patronatului francez de a purta negocieri în vederea vânzării acțiunilor deținute la fabrica din Luduș.

LA LUDUȘ S-AU CREIONAT TREI POSIBILE VARIANTE DE SALVARE A FABRICII

Vă reamintim faptul că în cursul săptămânii trecute, ministrul agriculturii a răspuns invitației deputatului PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, de a se întâlni, la Luduș, cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din zonă care sunt și principalii candidați pentru a prelua fabrica. În urma întâlnirii de la Luduș, ministrul Chesnoiu a expus cele trei variante posibile de salvare a unității de procesare a sfeclei de zahăr: “prima (variantă - n.r.) în care fermierii vor cumpăra fabrica, a doua în care fermierii vor cumpăra fabrica alături de alți investitori și a treia în care va fi un parteneriat fermieri - investitori - statul român. Statul român poate acorda garanții guvernamentale, linii de credit sau utiliza alte instrumente de sprijin”.

Vom reveni cu amănunte despre negocierile privind cumpărarea fabricii de zahăr din Luduș pe măsură ce discuțiile cu patronii francezi vor avansa.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu