AMBASADORUL FEDERAȚIEI RUSE ÎN ROMÂNIA, CONVOCAT LA MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE

Distribuie pe:

Ministerul de Externe al României a dat ieri publicității un comunicat de presă prin care anunță convocarea ambasadorului Federației Ruse la minister.

În contextul publicării de către Ambasada Federației Ruse la București, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul “Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Astfel, miercuri, 11 mai 2022, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice a atras atenția că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.

De asemenea, a fost reamintit și faptul că la data de 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat “Despre război și pace în Ucraina”). Totodată, MAE a atras atenția asupra modului dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.

Secretarul de stat a atenționat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relației bilaterale din partea Ambasadei și a solicitat ca mesajele publice să se mențină în limitele prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. (Agerpres)

DIMITRI MEDVEDEV: CREȘTEREA SPRIJINULUI MILITAR ACORDAT UCRAINEI RISCĂ SĂ DECLANȘEZE UN CONFLICT ÎNTRE RUSIA ȘI NATO

Potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, un conflict al Occidentului cu NATO riscă să se transforme într-un război nuclear total.

“Pomparea de arme în Ucraina de către țările NATO, antrenarea soldaților ucraineni să folosească echipamente occidentale, trimiterea de mercenari și exercițiile țărilor Alianței din apropierea granițelor noastre sporesc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, a scris Medvedev pe Telegram, în cursul zilei de ieri.

“Un asemenea conflict prezintă riscul de a se transforma într-un război nuclear deplin. Acest lucru ar fi un scenariu dezastruos pentru toți”, a adăugat el.

Invazia rusă din Ucraina a stârnit temeri privind apariția celei mai grave confruntări dintre Rusia și SUA de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, amintește Reuters.

Rusia și SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii: Rusia deține circa 6.257 focoase nucleare, iar cele trei puteri nucleare din NATO - SUA, Marea Britanie și Franța - au circa 6.065 împreună, conform Asociației pentru controlul armamentelor, o organizație independentă din Washington. (Agerpres)

SUA NU AU DOVEZI CĂ PUTIN AR EXTINDE RĂZBOIUL ÎN MOLDOVA

Statele Unite ale Americii nu văd dovezi că Rusia intenționează să își extindă războiul în Republica Moldova în acest moment, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, conform unui comunicat de presă al misiunii diplomatice americane, citat de Ziarul de Gardă.

“Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să își extindă războiul în Republica Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și să împărtășim informații cu partenerii noștri de aici”, se menționează în mesajul postat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Ambasadorul Logsdon a făcut aceste declarații în cadrul unei întâlniri cu cetățeni americani aflați în Republica Moldova, în cea mai mare parte oameni de afaceri.

La 10 mai, directoarea serviciilor naționale de informații (DNI) din SUA, Avril Haines, a declarat că Vladimir Putin “se pregătește de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiția de a-și impune controlul până la regiunea separatistă Transnistria, notează Ziarul de Gardă.

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a declarat că instituțiile abilitate de la Chișinău examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică un risc de extindere a războiului pe teritoriul republicii. (Agerpres)

MINISTRUL MEDIULUI: NU SUNT DE ACORD CU ACELE PĂRERI CARE SPUN SĂ ELIMINĂM ÎNGRĂȘĂMINTELE CHIMICE DIN AGRICULTURĂ”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat că nu împărtășește părerile referitoare la eliminarea îngrășămintelor chimice din agricultură, întrucât s-ar reduce foarte mult productivitatea, precizând că susține agricultura de precizie în vederea creșterii eficienței în acest domeniu.

“Nu sunt de acord cu acele păreri care spun să eliminăm îngrășămintele chimice din agricultură pentru că am reduce foarte mult productivitatea, dar susțin agricultura de precizie unde putem să creștem foarte mult eficiența. Nu sunt de acord cu cei care spun că nu ar trebui să mâncăm carne de vită. Dincolo de faptul că ferma mea, fermă de familie, ar avea o problemă destul de mare și eu personal aș avea o problemă foarte mare pentru că îmi place foarte mult carnea de vită. Nu îmi plac abordările extremiste, dar rațional și eficient trebuie să luptăm pentru reducerea emisiilor în domeniul agriculturii”, a precizat Barna Tanczos, la Conferința Națională dedicată Programului “Tineri Lideri pentru Agricultură”.

El a subliniat că măsurile pentru reducerea emisiilor trebuie să fie active și eficiente, în condițiile în care transporturile și agricultura sunt domeniile care au cel mai mare impact asupra mediului.

În opinia ministrului, finanțările care vin dinspre Ministerul Agriculturii pentru agricultura ecologică trebuie să fie substanțiale, la fel și finanțările pentru protejarea mediului înconjurător și pentru ecoscheme.

“Finanțările pentru practicile prietenoase cu mediul trebuie să fie consistente. Eu înțeleg provocările colegului și prietenului meu, domnului Chesnoiu, pentru că pe bugetul actual, pe Planul Național Strategic (PNS) este greu să asigure aceste finanțări, dar trebuie să rămână consistente. Trebuie să introducem plățile pentru Natura 2000. Sunt alte state membre care deja fac acest lucru și avem nevoie de finanțare pentru a compensa pierderile generate de restricțiile în Natura 2000. Avem nevoie de finanțări în domeniul forestier pentru că peste tot în Europa domeniul forestier beneficiază de finanțări prin PNS. Este foarte mare nevoie de finanțare substanțială pentru cartofi. (...) Este o cultură extrem de importantă și cu siguranță suntem capabili să producem la fel de mult și de bine ca polonezii, de exemplu, dar este nevoie de scheme de finanțare la fel de consistente cum sunt cele din Polonia. Speranța mea este că generația tânără va combina această preocupare pentru mediu cu profesionalismul pe care deja îl învățați din băncile facultății și sper ca agricultura românească să devină mai performantă, mai prietenoasă cu mediul și să ne recâștigăm locul binemeritat în Europa”, a mai spus ministrul Mediului.

Clubul Fermierilor Români a organizat marți Conferința Națională dedicată Programului “Tineri Lideri pentru Agricultură”, primul program major european care își propune să adreseze în mod creativ nevoia de a crește atractivitatea pentru agricultură a noii generații. (Agerpres)

Lasă un comentariu