DUPĂ DECLANȘAREA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA, PESTE JUMĂTATE DINTRE ROMÂNI ȘI-AR DORI SĂ PLECE DIN ȚARĂ...

Distribuie pe:

Potrivit unui sondaj realizat recent de platforma de recrutare BestJobs, după declanșarea războiului în Ucraina, mai mult de jumătate dintre români au luat în calcul să părăsească România pentru a-și căuta de lucru, țările de destinație preferate fiind Germania, Franța și Marea Britanie.

SIGURANȚA VIITORULUI

Apropierea geografică a României de zona de desfășurare a unui război militar i-a făcut pe români să se gândească mai serios la cum arată siguranța viitorului pentru ei. De la declanșarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alți 26% dintre respondenți declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă țară sunt dorința de a schimba mediul și țara în care lucrează (38%), siguranța personală și a familiei (24%), dorința de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%) și dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoștințe (27%) și distanța față de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participanții la sondaj s-ar orienta către destinații precum Germania (21%), Franța (14%), Marea Britanie (14%). Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

S-AU PUS ÎN LOCUL REFUGIAȚILOR...

În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiați ucraineni în România, 73% dintre respondenți au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei și pentru familiile lor să fie nevoiți să își părăsească propria țară în caz de război și să ceară statut de refugiați într-o țară vecină.

Din punctul de vedere al locului de muncă, în situația ipotetică în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă, 31% ar căuta un job în același domeniu în care lucrează acum, pentru a-și valorifica experiența, iar 14% ar încerca să își păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

Totuși, 60% dintre participanții la studiu recunosc că au luat în calcul să se mute într-o altă țară și înainte de apariția pericolului militar, mai ales după ridicarea restricțiilor de circulație impuse de pandemia Covid, ei fiind motivați de salariile mai mari, de numărul mare de oportunități de muncă și de condițiile mai bune de trai.

“Sondajul ne arată că tot mai mulți români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opțiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piața locurilor de muncă și chiar să aplice la joburi din țara care îi interesează”, concluzionează specialiștii BestJobs.

*

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie - 9 mai 2022, pe un eșantion de 1.054 de utilizatori de internet din România. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu