Mesajul rectorului UMFST Târgu-Mureș, de Ziua Internațională a Asistentului medical “DOAMNA CU LAMPA” - CEA CARE A PUS BAZELE MESERIEI DE ASISTENT MEDICAL

Distribuie pe:

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, consideră că prin marcarea Zilei Internaționale a Asistentului Medical se recunosc meritele unor profesioniști din sistemul de sănătate, mai ales că în zonele dezavantajate, aceștia sunt singura opțiune pentru pacienți.

“Astăzi, 12 mai, Ziua Asistenților Medicali este sărbătorită în întreaga lume pentru a recunoaște importanța asistenților medicali în sistemul de sănătate și pentru a evidenția meritul lor în societate. Alături de medici, asistenții medicali văd cum se nasc și se curmă vieți și au înțeles că sunt situații în care grija față de pacient și devotamentul pentru meseria pe care au îmbrățișat-o pot face diferența dintre viață și moarte. În anumite situații critice sau în zonele dezavantajate, prezența lor este singura opțiune pentru asigurarea asistenței medicale. Astăzi sărbătorim și recunoaștem meritele unor profesioniști din sistemul medical care, prin grija lor față de pacienți, au lăsat o amprentă marcantă în memoria acestora și devin modele demne de urmat”, a subliniat dr. Leonard Azamfirei.

Rectorul UMFST Târgu-Mureș a arătat că Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată în fiecare an de ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a pus bazele pregătirii profesionale și instituționale a asistentelor medicale, prin deschiderea unei școli afiliate Spitalului “Saint Thomas” din Londra (1860).

“Până atunci, asistentele medicale nu beneficiau de niciun fel de pregătire, nu erau remunerate pentru serviciile lor și îndeplineau sarcini considerate înjositoare, cu toate că lucrau alături de medici pentru salvarea de vieți și pentru a face lumea mai sănătoasă. Această situație a fost schimbată de Florence Nightingale, numită și «Doamna cu lampa». În timpul Războiului Crimeii (1853-1856), aceasta a condus o echipă de femei alături de care a oferit asistență medicală de bază, chiar dacă inițial nu a fost privită cu ochi buni de către medicii ofițeri. În cel mai scurt timp a dezinfectat secțiile, a început să spele pacienții, să le asigure îmbrăcăminte curată și hrană adecvată. A fost extrem de sensibilă față de nevoile psihologice ale pacienților, sprijinindu-i în asigurarea corespondenței cu rudele și în dezvoltarea unor activități educaționale sau recreative. Ajutorul oferit de multe ori noaptea, când mergea prin secții cu o lampă în mână, i-a dat numele «Doamna cu lampa», care dăinuie până astăzi. Potrivit relatărilor vremii, realizările lui Florence Nightingale au redus semnificativ rata mortalității din spitalul Barrack”, a precizat Azamfirei.

Potrivit rectorului, Ziua Internațională a Asistentului Medical se aniversează începând cu ianuarie 1974, iar în fiecare an, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali distribuie un kit cu materiale educaționale și de informare publică.

(Agerpres)

Lasă un comentariu