LICEUL TEOLOGIC ROMANO-CATOLIC “II RAKOCZI FERENC” A FOST ARONDAT LICEULUI TEORETIC “BOLYAI FARKAS”

Distribuie pe:

În cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local Municipal Târgu-Mureș, care a avut loc ieri, vineri, 13 mai, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre “privind modificarea Proiectului rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza teritorială a municipiului Târgu-Mureș, pentru anul școlar 2021-2022”.

Prin această hotărâre, consilierii locali au fost de acord ca Liceul Teologic Romano-Catolic “II Rakoczi Ferenc” să fie arondat Liceului Teoretic “Bolyai Farkas”, având în vedere recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României care a anulat, definitiv, ordinele de ministru prin care a fost înființat liceul romano- catolic din Târgu-Mureș.

În referatul de aprobare al hotărârii, înaintat consilierilor locali, se stipulează că “având în vedere că Liceul Teologic Romano-Catolic “II Rakoczi Ferenc” a făcut parte din Consorțiul școlar BORECA format din Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” și Liceul Vocațional Reformat, respectiv din anul școlar 2018-2019, examenele naționale de evaluare a clasei a VIII-a și de Bacalaureat au fost organizate pentru elevii Liceului Teologic Romano Catolic “II Rakoczi Ferenc” de către Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, (.....), se propune arondarea ca și structură școlară Liceului Teologic Romano-Catolic “II Rakoczi Ferenc” la unitatea de învățământ cu perso-nalitate juridică, Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”.

Ședința s-a desfășurat în sistem online, iar proiectul a fost adoptat cu 15 voturi pentru și 2 abțineri.

Vă reamintim faptul că în data de 3 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Ministerul Educației și Liceul Teologic Romano-Catolic “II Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș, împotriva sentinței Curții de Apel Mureș care a anulat, ca primă instanță, ordinul de ministru prin care s-a dispus, în 2018, reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic sus menționat.

Cei care au atacat în instanță, în 2019, înființarea liceului romano-catolic sunt Colegiul Național Unirea din Târgu-Mureș, Consiliul Reprezentativ al Părinților din cadrul Colegiului Național “Unirea”, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa și Partidul Mișcarea Populară.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înființare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituțională a României a declarat-o neconstituțională. Într-un final, liceul a luat ființă din nou în baza unui ordin al ministrului Educației, adoptat la 9 august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu