MERSUL LA BISERICĂ ARE EFECTUL UNUI ANTIDEPRESIV...

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Facultatea de Medicină Erasmus din Rotterdam, citați de descopera.ro, susțin că mersul la biserică și participarea la activițățile religioase de orice fel are efectul unui antidepresiv mult mai eficient pentru europenii de peste 50 de ani decât au activitățile sportive, educaționale sau politice.

“La studiul nostru, au participat peste 9.000 de oameni cu vârste de peste 50 de ani din toată Europa. Oamenii au fost urmăriți pe o perioadă de patru ani de zile, în care s-a dovedit că mersul la biserică este singura activitate perseverentă care le oferă oamenilor o stare de bine, eliminând stările de depresie, fricile și angoasele pe care aceștia le-au declarat la început în fișele de profil.

Indiferent că mergeau la biserici, moschei sau sinagogi, simpla prezență în lăcașul sfânt îi liniștea, ceea ce demonstrează că biserica joacă un rol social foarte important în scăderea frecvenței depresiei la persoanele de vârstă a treia.

Încă nu ne este clar dacă aceasta se datorează religiei în sine sau dacă este vorba mai degrabă de faptul că oamenii nu se mai simt izolați și au sentimentul de apartenență la o comunitate”, afirmă oamenii de știință olandezi.

Un alt studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Harvard arată că mersul regulat la biserică poate ajuta la speranța unei vieți mai lungi și mai ferite de probleme grave.

“Prin rugăciune, oamenii creează o legătură specială cu Divinitatea, o legătură în care își pun speranța și găsesc un protector permanent. Prin rugăciune, oamenii cred că sunt ascultați, înțeleși, îndrumați și iertați.

De asemenea, din peste 75.000 de asistente medicale chestionate, cele care frecventau mersul la biserică au prezentat cu 35% șanse de viață mai lungă decât cele care nu mergeau la adunările de închinare și rugăciune”, conform specialiștilor americani.

Pe de altă parte, cercetătorii norvegieni au descoperit că persoanele care merg la biserică au valori mai mici ale tensiunii arteriale: “Studiul nostru doar punctează această asociere, însă nu explică și ce anume influențează valorile tensiunii arteriale - participarea la slujba religioasă, rugăciunea sau stilul de viață al enoriașilor”.

Rusul Valery Slezin, șeful laboratorului de neuropsihofiziologie din St. Petersburg, a descoperit cu ajutorul electroencefalografului că rugăciunea are un efect de liniștire completă a creierului. Aceeași stare a mai fost înregistrată doar la bebelușii ținuți în brațe de mamă... (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu