JUDEȚUL MUREȘ, FRUNTAȘ LA NUMĂRUL DE MAME MINORE

Distribuie pe:

- AUTORITĂȚILE LOCALE ȘI ONG-URILE FAC EFORTURI MARI PENTRU REDUCEREA NUMĂRULUI COPIILOR CARE NASC COPII

Din nou, județul Mureș a fost pomenit, conform unor statistici, ca fiind pe primul loc la numărul de mame minore. Conform unor statistici Eurostat pentru anul 2020, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de nașteri în rândul mamelor minore cu vârsta de sub 15 ani, țara noastră având un total de 731 de astfel de mame. Conform acelorași statistici, județele cu cele mai multe mame sub 15 ani sunt Mureș - cu 63 de mame, Bihor și Dej - cu câte 52 de mame.

COLABORARE STRÂNSĂ ÎNTRE MEDICI, DGASPC MUREȘ ȘI POLIȚIE

În cadrul unei emisiuni găzduite de Televiziunea M9 din Târgu-Mureș, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, Elida Deac, declara că într-adevăr asistăm la un fenomen al mamelor minore, însă numărul acestora a scăzut în ultimii ani. “În 2011, în județul Mureș erau înregistrate 767 de mame minore, iar în 2021, 493. Media pe ultimii 5 ani este 475 de mame minore, cu vârsta sub 18 ani. Statistic vorbind, în evidențele unităților medicale, a noastră (DGASPC Mureș - n.r.), există și tinere de 18-19 ani care intră în categoria mamelor adolescente”, susține directorul adjunct al DGASPC Mureș, Elida Deac. Aceasta a mai spus că la nivelul județului nostru este o statistica îngrijorătoare.

“Intervenția mai multor instituții au redus acest număr. Monitorizăm fenomenul prin grija instituțiilor medicale - maternități care raportează cu seriozitate această situație a minorelor către noi. Vârsta minorelor ar trebui să ne îngrijoreze, mai ales acelea de 12-13 ani. În 2021 am avut un singur caz, o fetiță de 12 ani, care a născut, comparativ cu 2017, când am avut șase minore de 12 ani”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Mureș.

Cazurile de mame minore sunt automat raportate Poliției, fiind cazuri de natură penal, existând, de fiecare dată, cercetări penale în acest sens.

CAMPANIILE DE CONȘTIENTIZARE A MINORELOR DIN COMUNITĂȚILE MARGINALIZATE - O SOLUȚIE LA ACEST FENOMEN

În cursul săptămânii trecute, Direcția de Asistență Socială a organizat o nouă rundă de informări în comunitățile marginalizate din Târgu-Mureș în ceea ce privește măsurile de contracepție și prevenție a sarcinilor nedorite. “Direcția de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș împreună cu reprezentanți ai DSP Mureș, președintele Organizației de femei rome pe județul Mureș și mediatorii sanitari din municipiu au avut astăzi ca obiectiv promovarea educației sexuale în cadrul comunității marginalizate din zona Valea Rece, creșterea nivelului de conștientizare cu privire la efectele unei sarcini precoce, a nivelului de informare cu privire la modalitățile de prevenire a sarcinilor în rândul minorelor, precum și promovarea unor măsuri complexe pe mai multe planuri, cu implicarea mai multor instituții ale statului care trebuie să se coordoneze eficient”, declara Andreia Morau, directorul DAS Târgu-Mureș, cu ocazia desfășurării evenimentului. Aceasta a mai explicat că sistemul de educație, cel medical, dar și autoritățile locale, sunt obligate să acorde o atenție sporită tinerelor din categoriile vulnerabile, astfel că, sarcinile în cazul mamelor de peste 15 ani pot fi prevenite, prin educație și programe de planificare familială adaptate cadrului socio-cultural în care trăiesc aceste categorii sociale. (D.B.)

Lasă un comentariu