CONFERINȚA NAȚIONALĂ DIDACTICA MATEMATICII, LA COLEGIUL “PETRU MAIOR” REGHIN

Distribuie pe:

Sâmbătă, 14 mai 2022, la Colegiul “Petru Maior” din Reghin, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ ale județului Mureș și nu numai, s-au desfășurat lucrările Conferinței Naționale Didactica Matematicii, ediția a XXXVI-a. Acest eveniment de mare anvergură a fost organizat de Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică și Informatică, Inspectoratul Școlar al județului Mureș, Societatea de Științe Matematice - filialele Cluj și Mureș, Colegiul “Petru Maior” Reghin. Menționăm faptul că această mare conferință și-a desfășurat lucrările la aceeași unitate de învățământ din Reghin și în anii 2012 și 2017, iată aceasta este cea de-a treia ediție organizată aici.

Lucrările conferinței de sâmbătă, 14 mai 2022, de la Reghin au debutat la ora 10.00. Pentru început a fost difuzat un film de prezentare a celorlalte ediții ale conferinței, a municipiului Reghin și a instituției de învățământ care a găzduit lucrările conferinței, apoi au fost susținute mai multe alocuțiuni de către: prof. Gheorghe-Ciprian Dărăban (directorul Colegiului “Petru Maior” Reghin): Cuvânt de bun venit la Colegiul “Petru Maior”; prof. univ. emerit dr. Dorel I. DUCA (președintele Comitetului de organizare): Cuvânt de deschidere a Conferinței Naționale Didactica Matematicii; Primar Mark Endre (primarul municipiului Reghin): Cuvânt de bun venit la Reghin; prof.drd. Sabin Gavril Pașcan (inspector școlar general la ISJ Mureș): Cuvânt de salut; Deputat Dumitrița Gliga (deputat în Parlamentul României) Cuvânt de salut; prof.univ.dr. Adrian Olimpiu Petrușel (prorector al Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca): Cuvânt de salut; prof.univ.dr. Vasile Berinde (vicepreședinte al Societății Științifice de Matematică din România): Cuvânt de salut din partea SSMR.

În plenul lucrărilor conferinței, prof. univ. dr. Adrian Olimpiu Petrușel a susținut expunerea intitulată Principiul contracției lui Ștefan Banach la 100 de ani; prof. univ. dr. Vasile Berinde a susținut expunerea intitulată Despre rezolvarea exploratorie a problemelor de matematică, care s-au dovedit a fi extrem de interesante pentru toți cei prezenți. Apoi, lucrările conferinței s-au desfășurat pe secțiuni: Algebră, Analiză matematică, Geometrie, Informatică și Astronomie, Metodică 1, Metodică 2, Metodică 3. La Conferința Națională Didactica Matematicii de la Reghin au luat parte un număr mare de dascăli din toată țara.

Dincolo de fascinația calculelor matematice, rezultată din expunerile de înaltă ținută academică, foarte importantă a fost reîntâlnirea participanților, care, iată, cu acest prilej ocazional au luat drumul Reghinului. Putem spune că pentru o zi, Reghinul a fost capitala matematicii românești. Conferința ce a avut loc în “orașul lui Petru Maior” a fost o reușită deplină, fiind totodată un eveniment științific de înaltă ținută academică. Dorim să aducem un sincer cuvânt de felicitare tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment cultural și celor care au sprijinit această manifestare de elită.

Se cuvine să apreciem faptul că, iată, din nou, o unitate de învățământ de pe aceste meleaguri, Colegiul “Petru Maior” din Reghin, a organizat și găzduit încă o dată această conferință legată de disciplina matematică. Trebuie felicitată conducerea acestui liceu: director prof. Gheorghe Ciprian Dărăban, director adjunct prof. Aurelian Mărginean, director adjunct prof. Gorbai Maria Melinda, de asemenea se cuvine să aducem cuvânt de felicitare doamnei prof. Paula Dărăban pentru extraordinara implicare a domniei sale, precum și tuturor cadrele didactice care și-au adus din plin aportul la reușita acestui eveniment de mare anvergură.

Profesorul de matematică Dorin Cremene, participant la eveniment, spune pentru “Cuvântul liber”: “Colegiul «Petru Maior» din Reghin, al cărui elev fusesem și eu în urmă cu mulți ani, și-a asumat rolul onorant de organizator al unei mereu prestigioase conferințe naționale a profesorilor de matematică din România. Apreciez, în acest context, că numai un dascăl de mate entuziast și îndrăgostit de meseria lui poate să se bucure în fiecare zi, alături de elevii săi, că au mai depășit împreună o situație problematică. Astfel, echipa dascălul de mate - împreună cu elevii săi, suficient motivați de către acesta, se vor implica și emoțional în lupta cu dificultățile cunoașterii, fructificând în beneficiul dezvoltării lor personale armonioase, emoțiile și bucuriile care trebuie să însoțească cu necesitate întreg procesul rezolvării de probleme cu conținut matematic. Am fost onorat de selecta companie de profesori de mate (din preuniversitarul și universitarul românesc), mulți dintre ei fiindu-mi buni prieteni și parteneri de dialog didactico-matematic de mulți ani!”

FLORIN BENGEAN și MONICA BENGEAN

Lasă un comentariu