NU VREM TAXĂ PE CEAIUL DE TEI!

Distribuie pe:

Sfătuindu-se cu reprezentanții Consiliului Fiscal - un “organism” care se ocupă tocmai cu datul de sfaturi în materie de politică economică - , Guvernul a fost sfătuit (că de aia a și cerut sfaturi) să crească taxele ca să se mărească bugetul de stat, întrucât, în perioada următoare e imposibil să se mai reducă din cheltuieli. Creșterea unor taxe și introducerea unora noi ar putea să aducă aproximativ 1,5% la bugetul de stat din PIB, au aflat românii, ieri dimineață, în timp ce le stătea cafeaua în gât cu linguriță cu tot, sens în care și-au preparat urgent câte o ceașcă de ceai de tei (ca să suporte inflația și creșterea prețurilor, potrivit indicațiilor dlui Isărescu), chiar dacă erau gravizi în ultimul trimestru de sarcină ori aveau alte contraindicații (cardiaci sau șoferi).

Printre noile dări care ar putea fi introduse se numără, de exemplu, impozitarea câștigului obținut din vânzarea bunurilor imobile, stabilirea unei baze de impozitare pentru contribuțiile la sistemul social de asigurări de sănătate, pentru toate veniturile, revizuirea listei de bunuri și servicii pentru care se aplică o cotă redusă de 9%, în special pentru acele produse pentru care stimularea consumului nu se justifică din punct de vedere al interesului public, precum: zahăr, grăsimi și alte alimente dăunătoare sănătății etc. 

Guvernul, spun sfătuitorii acestuia, ar mai putea ciupi ceva bani și prin limitarea aplicării cotelor reduse de TVA, de 9% și 5% la produse precum: alimente, medicamente de uz uman și veterinar, proteze și produse ortopedice (9%), manuale cărți, parcuri de distracții, săli de sport ș.a. (5%). Din rândul acestor produse, Guvernul ar putea să aleagă unele pentru care să majoreze TVA.

Dl Ciolacu a reacționat numaidecât, declarând presei că nici vorbă: impozitele trebuie “redimensionate”, “dar asta nu înseamnă că mărim taxele”.

“(…) Rămân la părerea că în zona prețurilor la energie ar fi trebuit venit cu reglementare și ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu o reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi și poate nu am fi ajuns la această inflație”, a explicat dl Marcel Ciolacu, citat de diverse agenții de presă.

 Desigur, dacă s-ar fi venit cu o reglementare, nu am fi ajuns la inflație, știut fiind că și baba, dacă ar fi fost un moș mai tânăr, ar fi participat, în cursul istoriei, la diverse războaie. Pe de altă parte, nepricepându-ne la socoteli și cifrăraie, așteptăm cu sufletul la gură să vedem cum redimensionează guvernanții impozitele: mai taie din dimensiuni sau mai adaugă la dânsele.

Bine, la figurat, “a redimensiona” înseamnă “a aborda dintr-o nouă perspectivă”, a “regândi”… Dar nu credem că e cazul, ca să zicem doar atât…

…În fine, să nu trecem la interpretări de texte. Tot ce ne interesează este să nu se puie impozit pe ceaiul de tei. Pe slănina porcului, pe zahărul din diabet și pe alte produse ce dăunează grav sănătății - mai treacă-meargă…

Dar, să fie clar, ceaiul de tei îl vrem netaxat, că vin vremuri și mai grele și o să tot mărim doza, de vină pentru toate relele și belelele nefiind nici guvernul, nici parlamentul, nici “clasa politică”, și nici măcar Dragniia, ci Putin și răzbelul său.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu