CÂND VA CURGE APĂ PE MAGISTRALA LUDUȘ - MIHEȘU DE CÂMPIE

Distribuie pe:

Situația gravă a lipsei apei din Zona de Câmpie a județului Mureș este, din nou, în atenția autorităților. Deputatul Dumitrița Gliga a lansat o interpelare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care îl întreabă, mai pe șleau, cu privire la proiectul magistralei de apă Luduș - Miheșu, dacă mai există speranțe pentru ca acest proiect să fie gata până anul viitor. Primarul din Șăulia arată, prin câteva exemple grăitoare, cât de greu se descurcă locuitorii din zonă. Când este secetă, apa este raționalizată. Încercările de a săpa puțuri pentru a alimenta rețeaua locală de apă au fost sortite eșecului, deși s-a atins o adâncime de 110 metri. Direcotrul Aqua Invest Mureș spune că Aquqserv a depus studiul de fezabilitate la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, de unde se așteaptă răspuns.

DEPUTAT DUMITRIȚA GLIGA: MAGISTRALA MIHEȘU DE CÂMPIE - LUDUȘ ARE O ȘANSĂ DE A FI REALIZATĂ PÂNĂ LA FINALUL ANULUI VIITOR?”

Deputatul de Mureș Dumitrița Gliga (PSD) a transmis o interpelare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, pe tema apei din Zona de Câmpie a județului Mureș. Mai precis, deputatul mureșean îl întreabă pe ministrul Boloș dacă “magistrala Miheșu de Câmpie - Luduș, jud. Mureș, are o șansă de fi realizată până la finalul anului viitor?”

În interpelare se arată faptul că proiectul aducțiuni de apă din județul Mureș cuprins în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) nu s-ar fi putut realiza integral până la termenul limită impus de Uniunea Europeană (2023), în principal din cauza unor contestații în instanță, a căror soluționare a durat aproape 5 ani de zile.

“În consecință, am fost informați că unica variantă prin care cetățenii județului Mureș din zonele vizate mai pot spera la alimentarea cu apă este desprinderea din proiectul major a două proiecte nemajore, în valoare de maxim 50 milioane euro, acestea fiind stabilite astfel: Sistemul Miercurea Nirajului și magistrala de apă Miheșu de Câmpie-Luduș, menită să asigure atât alimentarea cu apă, cât și modernizarea infrastructurii actuale pentru următoarele localități: Sânger, Tăureni, Zau de Câmpie, Miheșu de Câmpie, Șăulia, Grebnișu de Câmpie, Cuci, Bârza, Cipăieni, Pripoare, Zăpodea, Vălișoara, Măcicășești, Fânațe, Moara de Jos și Gaura Sângerului”, susține Dumitrița Gliga.

“În timp ce primul proiect, Sistemul Miercurea Nirajului, se află într-un stadiu de implementare ceva mai avansat, fiind deja lansate în licitație publică proiectarea și execuția acestuia, cel de-al doilea proiect (magistrala Luduș - Miheșu de Câmpie - n.r.), menit să contribuie la creșterea nivelului de trai a peste 21.000 de oameni, se află, în continuare, într-un stadiu incert”, îi transmite deputatul mureșean ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene.

TERMENUL DE FINALIZARE ESTE 2023. MAI EXISTĂ SPERANȚE PENTRU CEI DE PE CÂMPIE?

Deputatul mureșean atrage atenția ministrului asupra urgenței care planează, prin cele două întrebări pe care le redăm mai jos și care sunt esențiale pentru a ști dacă locuitorii din zona de câmpie mai au vreo șansă de a beneficia de pe urma mult așteptatelor investiții. “Domnule ministru, am luat la cunoștință faptul că toate părțile interesate din județul nostru au întocmit deja documentația necesară pentru demararea procedurilor de licitație prevăzute în proiectul nemajor Miheșu de Câmpie - Luduș, pe care au depus-o, pentru avizare, la Ministerul investițiilor și proiectelor europene. Având în vedere cele prezentate mai sus, termenul de finalizare extrem de scurt impus de Uniunea Europeană (30 iunie 2023) și faptul că fiecare secundă pierdută poate nărui complet și ultima speranță la o rețea de alimentare cu apă a cetățenilor din zona Miheșu - Luduș, permiteți-mi să vă întreb:

Care este stadiul procedurii de avizare de la Ministerul investițiilor și proiectelor europene și când estimați că vor fi emise avizele necesare publicării licitației pentru proiectare și execuție a proiectului nemajor de realizare a magistralei de apă Miheșu de Câmpie - Luduș?

În câte obiective va fi împărțită investiția, pentru a facilita execuția lucrării și a se respecta termenul limită?”.

DOREL VANCEA, PRIMAR ȘĂULIA: EU SUNT CREDINCIOS. TREBUIE SĂ LE SPUN OAMENILOR ADEVĂRUL CRUNT”

Primarul comunei Șăulia, Dorel Vancea, susține că situația este una cât se poate de gravă pentru locuitorii comunei sale. “Din 2012, de când sunt primar, problema alimentării cu apă a fost principala mea preocupare, însă cum acest proiect nu depinde de Consiliul Local Șăulia sau de Primărie, nu am avut ce face. Le-am spus oamenilor să aibă răbdare, dar nu s-a întâmplat nimic cu acest proiect”, a declarat Dorel Vancea pentru “Cuvântul liber”.

În momentul de față, șăulenii se descurcă cum pot, cu apă din fântâni sau din rețeaua proprie a localității. Comuna beneficiază de două rețele locale de alimentare, una în zona de SE și una în zona de Vest a comunei. “Când este secetă raționalizăm furnizarea apei. Câteva zile primesc apă cei de pe partea stângă, iar apoi cei de pe dreapta. Altfel nu ne descurcăm. Au fost situații de-a dreptul revoltătoare. Anii trecuți, o femeie în vârstă a venit la mine și în fața Primăriei m-a întrebat cu ce să-și ia medicamentele pentru că nu are apă. Și nu era ironică deloc. Ce să-i fi spus? Să meargă la magazin să-și cumpere apă? E normal ca oamenii să vină la noi, la primari, pentru că de aceea suntem aici să le rezolvăm problemele. Însă în problema apei suntem legați de mâini și de picioare. Oamenii nu mai au răbdare, nu mai cred că se va face ceva. Ar fi dispuși să mai aștepte un an, doi, însă nu se vede nimic concret cu acest proiect”, susține primarul.

Primăria Șăulia a încercat să facă tot posibilul pentru a atenua problema lipsei apei, mai ales în timpul verii, a secetelor. Au fost săpate aproape 20 de fântâni, fără mare succes însă, iar în urmă cu un an au fost executate foraje la mare adâncime pentru două puțuri care urmau să alimenteze rețeaua locală. Puțurile au fost săpate la 110 metri adâncime, însă s-a găsit foarte puțină apă. “Nu mai puteam săpa pentru că dădeam de gaz”, a mai spus Dorel Vancea.

În trecut, locuitorii din Șăulia i-au cerut primarului să se racordeze la conducta Voiniceni - Râciu - Pogăceaua - Sărmașu, având în vedere că localitatea Văleni din comuna Pogăceaua se învecinează cu Șăulia. “Am făcut și acele demersuri. Am comunicat și cu Aquaserv în acest sens, însă mi s-a spus că nu am cum să mă racordez pentru că rețeaua nu ar face față la consumul de apă. Le-am explicat oamenilor că nu avem cum să ne racordăm pentru că vor rămâne și vecinii noștri fără apă, rețeaua fiind subdimensionată. Oricum, de multe ori, cei din Pogăceaua au probleme cu alimentarea”, declară primarul din Șăulia.

OVIDIU DANCU, DIRECTORUL EXECUTIV AQUA INVEST: ACESTE LOCALITĂȚI AU ASTĂZI SISTEME DE ALIMENTARE CU APĂ DIN SURSE INSUFICIENTE SAU NECORESPUNZĂTOARE”

Directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aqua Invest Mureș, Ovidiu Dancu, a explicat pentru cititorii “Cuvântului liber” pașii care au fost făcuți privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru magistrala Luduș - Miheșu de Câmpie, proiect desprins din Master Planul de apă al județului. “La elaborarea Studiului de Fezabilitate a fost luat în considerare Master Planul pentru județul Mureș, care identifică și stabilește prioritățile cu privire la investițiile necesare pentru a asigura conformitatea cu acquis-ul european în domeniul serviciilor publice de apă. În Master Plan a fost definită o strategie locală de dezvoltare a sectorului de apă și apă uzată. Parte din acest proiect este și aducțiunea magistrală Luduș - Miheșu de Câmpie.

Aceasta zonă cuprinde 25 de localități, fiecare cu peste 50 de locuitori - așa cum impun criteriile de eligibilitate, având un total de 12.790 de locuitori din Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT): Grebenișu de Câmpie, Miheșu de Câmpie, Sânger, Șăulia, Tăureni, Zau de Câmpie. Aceste unități administrativ-teritoriale au astăzi sisteme de alimentare cu apă din surse insuficiente sau necorespunzătoare. Lucrările presupun în mod evident executarea acestei aducțiuni magistrale pentru alimentarea localităților de pe traseu, inclusiv realizarea rețelelor de distribuție unde este cazul, precum și creșterea capacității uzinei de apă de la Luduș”, a spus Ovidiu Dancu.

“Aqua Invest Mureș a aprobat în adunarea generală indicatorii tehnico-economici ai întregii investiții. Acum, beneficiarul studiului de fezabilitate, Compania Aquaserv SA, a depus la Autoritatea de Management de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene această solicitare de finanțare, de unde se așteaptă un răspuns”, declară directorul executiv Aqua Invest.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu