CONSECINȚELE RĂZBOIULUI DIN UCRAINA VOR FI DRAMATICE ȘI DE LUNGĂ DURATĂ

Distribuie pe:

Invazia Rusiei în Ucraina va avea consecințe profunde într-o serie de domenii: situația a evoluat într-o criză umanitară, a destabilizat securitatea alimentară și energetică și ridică semne de întrebare cu privire la arhitectura securității globale * Aceste provocări nu se vor limita la Ucraina deoarece, dată fiind lumea globalizată în care trăim, vor crea probleme pe întreaga planetă * Se impun atât soluții pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru a ne asigura că aceste consecințe nu vor duce la “catastrofă peste catastrofă”.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost un punct de cotitură pentru securitatea mondială, economia internațională și arhitectura energetică globală. Nu este posibil ca un asemenea conflict să fie restrâns la o singură regiune, dat fiind că trăim într-o lume globalizată, astfel că nicio țară nu poate să rămână neafectată de fragilitatea și instabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

Acest nou tip de război hibrid, inclusiv criza umanitară gravă, atacurile cibernetice și dificultățile economice, precum și campaniile de dezinformare și propagandă, tensiunile geopolitice legate de aprovizionarea cu energie și amenințarea unui război nuclear vor avea efecte dramatice și pe termen lung.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), până în prezent, peste unsprezece milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele; 5,3 milioane s-au refugiat în țările vecine, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt acum strămutate în interiorul țării, pe fondul continuării războiului. Agenția ONU pentru copii estimează că două treimi dintre copiii ucraineni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Ucraina produce suficient pentru a hrăni 400 de milioane de oameni din întreaga lume, ceea ce reprezintă 50% din aprovizionarea mondială cu ulei de floarea-soarelui, 10% din oferta mondială de cereale și 13% din oferta globală de porumb. Deocamdată, până la 30% din suprafețele cultivabile fie nu vor fi plantate, fie nu vor fi recoltate anul acesta, pe fondul războiului. În plus, lanțurile de aprovizionare din Ucraina au fost întrerupte din cauza închiderii porturilor din Marea Neagră și a capacității limitate de a transporta mărfuri prin granița de vest.

Din cauza războiului și a blocajelor, a lipsei semințelor și îngrășămintelor, fermierii depun eforturi pentru a efectua lucrările de semănat. Dacă nu încep să planteze acum, în toamnă, consecințele vor fi catastrofale. Piețele au reacționat deja. Prețul la grâu a crescut cu aproape 25% în ultimul an. Acest lucru va crea grave probleme de aprovizionare ce vor afecta disponibilitatea alimentelor pentru întreaga omenire.

În prezent, Ucraina se confruntă cu o criză alimentară în mai multe orașe, precum Mariupol, cu posibilități limitate de aprovizionare. Această criză face parte din războiul economic mai amplu pe care l-a declanșat invazia rusă. Problema nu se va limita la Ucraina, ci va lovi puternic și alte țări est-europene, deoarece prețurile cresc pe termen scurt, iar deficitele vor crește pe termen lung. Acesta este motivul pentru care micii fermieri au nevoie de sprijin, acum, pentru a putea cultiva terenurile agricole și a satisface nevoile interne ale propriei lor țări.

(Cotația la grâu, care este într-o continuă creștere de la debutul războiului din Ucraina, a atins luni, 16 mai, la deschiderea piețelor europene, un nou maxim istoric, de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunțat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale, potrivit AFP - n.n.)

În altă ordine de idei, invazia Ucrainei de către Rusia are potențialul de a accelera trecerea globală către energia verde, pe termen lung, dar pe termen scurt va avea uriașe consecințe negative asupra prețului energiei și asupra structurilor pieței. În primul rând, țările lucrează la planuri de urgență ca răspuns la penuria de petrol și gaze. Statele Unite, Regatul Unit și Canada au impus un embargo asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia, iar UE elaborează planuri de reducere a dependenței de gaze și petrol rusești până în 2024. Alte state și mari companii energetice private, precum Shell, BP, Equinor, Exxon părăsesc Rusia. Piețele reacționează cu o creștere a prețurilor. Securitatea și accesibilitatea vor juca un rol cheie în politica de stat a companiilor energetice, deoarece urgența de a nu mai fi dependente de combustibilii fosili a devenit mai evidentă, pe fondul războiului din Ucraina și după publicarea celui mai recent raport privind schimbările climatice al Directivei privind Prevenirea și Controlul Integrat al Poluării (IPCC).

Aceasta marchează o schimbare radicală în modul de abordare a problemei energiei și a surselor acesteia: investiția în surse regenerabile va fi considerată o componentă a securității energetice și a stabilității politice. Prin urmare, dezvoltarea rapidă a tehnologiilor necesare unei tranziții ecologice nu ar face decât să accelereze acest proces.

În fine, invazia rusă în Ucraina ridică întrebări despre suveranitatea națională, democrație versus autocrație, drepturile omului și ordinea mondială globală. Aceasta înseamnă că oricare ar fi re-zultatul, el ar putea marca un punct de coti-tură în infrastructura de securitate a lumii.

Arhitectura actuală de securitate așa cum o cunoaștem, stabilită după Al Doilea Război Mondial, ar putea fi răsturnată, cu efecte notabile asupra economiei globale. UBS, gigantul multinațional elvețian de investiții bancare, afirmă clar că piețele globale au devenit din ce în ce mai volatile (fluctuante, instabile - n.n.), pe măsură ce investitorii iau în considerare impactul războiului din Ucraina, potențialele perturbări ale fluxului de mărfuri și înăsprirea sancțiunilor globale asupra Rusiei. (sursa - weforum.org/agenda/2022/04/an-unfair-war-economic-social-and-security-consequences-of-the-russian-invasion -into-ukraine/

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu