OMAGIU POST-MORTEM UNUI DASCĂL DE EXCEPȚIE: IOAN MAȘCA

Distribuie pe:

Profesorul-poet IOAN MAȘCA s-a născut la data de 2.10.1943, în comuna Cucerdea, județul Mureș. Absolvent al facultății de Filologie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, activând apoi în învățământ ca profesor de limba și literatura română timp de 50 de ani. A funcționat la: Școala generală din Șeulia de Mureș, Școala generală nr. 11 din Târgu-Mureș, Liceul de chimie și Colegiul Economic “Transilvania” din Târgu-Mureș, la acesta din urmă a deținut și funcția de director adjunct.

Și-a iubit cu fervoare profesia, dedicându-se cu toată ființa muncii didactice în toate școlile unde a profesat. A desfășurat o intensă activitate metodico-științifică, fiind și metodist al Inspectoratului Școlar Mureș și organizator de serbări și susținător de reviste școlare. Devotamentul față de școală și elevi s-a manifestat în toată cariera sa didactică. A fost apropiat elevilor săi, dăruindu-le cu pasiune cunoștințele sale. Mulți dintre foștii elevi îl considerau “cel mai bun dascăl, cel mai bun diriginte” sau “cel mai bun părinte spiritual”. A fost un dascăl de excepție!

Pasiunea pentru poezie, și literatură în general, l-a îndemnat să înființeze pentru liceenii din Târgu-Mureș, cenaclul EXCELSIOR, fiind mentorul acestuia. Mulți foști cenacliști s-au afirmat în viața publică ca: scriitori, actori, muzicieni, interpreți, oameni de cultură, ziariști, medici, profesori, chiar dacă unii dintre ei au urmat licee cu profil real sau tehnologic. Șapte dintre foștii cenacliști au devenit scriitori profesioniști, membrii activi ai Uniunii Scriitorilor din România.

Spre marea sa satisfacție, în anul 2020 reușește să-și îndeplinească dorința de a surprinde în paginile unei cărți - Cenaclul Excelsior: o poveste adevărată - istoria fabuloasă a acestui cenaclu. Din nefericire, întâlnirea cu foștii cenacliști n-a mai putut avea loc decât on-line.

Se afirmă ca poet pe la mijlocul anilor '70, în revistele “Vatra”, “Astra”, “Amfiteatru” și în alte publicații culturale. Cu mare bucurie, a reușit, în anul 2018, să reunească o parte din poemele sale în volumul “Regăsiri”.

A fost un om sincer, respingea ipocrizia și fățărnicia, era deosebit de sensibil și un bun creștin. Adora natura, florile, muzica, copiii și tot ce era frumos. Este de admirat dorința lui de cunoaștere, de permanentă perfecționare, regretând după pensionare că nu mai avea cui să transmită cunoștințele acumulate în atâtea zile și nopți de lectură.

S-a stins din viață în ziua de 19 mai 2021, lăsând un gol imens în rândul membrilor familiei și în inimile tuturor celor care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit!

EUGENIU NISTOR

Profesor și scriitor (fost cenaclist la EXCELSIOR)

Lasă un comentariu