ISJ MUREȘ AMÂNĂ LUAREA VREUNEI DECIZII CU PRIVIRE LA LICEUL TEOLOGIC ROMANO/CATOLIC II “RAKOCZI FERENC” ȘI NU ACORDĂ AVIZ PENTRU ARONDAREA ACESTUIA LA LICEUL “BOLYAI”

Distribuie pe:

Ieri, 18 mai, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș a publicat pe pagina sa de internet hotărârea Consiliului de Administrație al instituției, întrunit în ședință la data de 16 mai. Pe ordinea de zi a CA al ISJ Mureș s-a aflat și situația Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) II “Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș căruia i-au fost anulate actele de înființare (ordinele de ministru) de către Curtea de Apel Târgu-Mureș - în primă instanță, iar apoi, printr-o decizie definitivă, emisă în 3 mai a.c., de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

MINGEA ESTE LA MINISTERUL EDUCAȚIEI

MembrIi CA al ISJ Mureș au aprobat cu unanimitate de voturi “amânarea adoptării unor măsuri legate de situația Liceului Teologic Romano-Catolic II. “Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș, motivat de faptul că Inspectoratul Școlar Județean Mureș nu a fost parte în Dosarul nr. 95/43/2019 (dosar în care instanțele au anulat actele de înființare a LTRC - n.r.)”.

La adoptarea acestei hotărâri, membrii Consiliului de Administrație aU mai avut în vedere faptul că în data de 9 mai 2022, prin adresa nr. 4028, directorul Tamasi Zsolt Joszef al LTRC a solicitat precizări cu privire la modalitatea de aplicare a Deciziei ÎCCJ, respectiv solicitarea cu privire la dreptul legal de semnare a documentelor de orice fel. ISJ Mureș a răspuns conducerii liceului că se așteaptă precizări de la Ministerul Educației.

ISJ Mureș, prin adresa nr. 413/11.05.2022, a solicitat Ministerului Educației precizări legate de funcționarea LTRC și punerea în aplicare a sentinței. “Prin adresa mai sus menționată, ISJ Mureș a solicitat precizări cu privire la: cuprinderea elevilor la concursul de admitere în învățământul liceal; situația populației școlare existente în acest moment la LTRC; aplicarea proiectului Planului de școlarizare și cuprinderea claselor de început de ciclu din cadrul LTRC; situația cererii de evaluare ARACIP pentru nivel preșcolar; parcurgerea etapelor de mobilitate a personalului didactic; situația Concursului de Titularizare cu privire la catedrele vacanțe rezervate; înscrierea elevilor în clasa pregătitoare; situația contractului de management al directorului LTRC; situația deschiderilor de credite și a efectuării plăților privind drepturile salariale ale personalului angajat cat și a altor drepturi financiare ce decurg din procesul de învățământ; situația personalului didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic existentă în 2021/2022 la LTRC, situația acestuia în 2022/2023”

Până la data ședinței CA al ISJ Mureș Ministerul Educației nu a răspuns în scris solicitării.

HOTĂRÂREA CONSILIULUI LOCAL MUNICIPAL TÂRGU-MUREȘ DE A ARONDA LTRC LA LICEUL TEORETIC BOLYAI FARKAS” NU A FOST APROBATĂ DE ISJ

În cadrul ședinței din 16 mai, membrii CA al ISJ au amânat, cu unanimitate de voturi acordarea avizului conform pentru Hotărârea nr. 146/13.05.2022 a Consiliului Local al Municipiului Tg. Mureș privind propunerea modificării proiectului rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular din Târgu-Mureș pentru anul școlar 2021-2022, în sensul că Liceul Teologic Romano-Catolic II. “Rakoczi Ferenc din Tg. Mureș devine structură la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”.

Potrivit art. 28, alin. 4 din Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2021-2022, aprobată prin Ordinul MEC nr. 5599/21.09.2020, “în situația în care pe parcursul anului școlar sunt emise hotărâri judecătorești, rămase definitive, care vizează rețeaua școlară și implică modificări ale acesteia, acestea vor fi puse imediat în aplicare de către autoritățile administrațiilor publice locale/consiliile locale, respectiv inspectoratele școlare la nivelul cărora acestea își produc efectele sau de către Ministerul Educației și Cercetării, după caz.”

Pentru aceste considerente, hotărârea de arondare a Consiliului Local Târgu-Mureș va fi înaintată Direcției Generale Juridice și Control, Direcției Generale Management Resurse Umane și Rețea Școlară, Secretarului de Stat din învățământul preuniversitar din ME, însoțită de Hotărârea CA nr. 15/16.05.2022 în vederea emiterii unui punct de vedere.

Vă reamintim faptul că în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local Municipal Târgu-Mureș, din data de vineri, 13 mai a.c., consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre “privind modificarea Proiectului rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza teritorială a municipiului Târgu-Mureș pentru anul școlar 2021-2022”.

Prin această hotărâre, consilierii locali au fost de acord ca Liceul Teologic Romano Catolic II “Rakoczi Ferenc” să fie arondat Liceului Teoretic “Bolyai Farkas. Hotărârea de modificare a rețelei școlare a fost adoptată cu 15 voturi pentru și 2 abțineri. În referatul de aprobare al hotărârii Direcția Școli din cadrul Primăriei arată că “având în vedere că Liceul Teologic Romano-Catolic II «Rakoczi Ferenc» a făcut parte din Consorțiul școlar BORECA format din Liceului Teoretic «Bolyai Farkas» și Liceul Vocațional Reformat, respectiv din anul școlar 2018-2019 examenele naționale de evaluare a clasei a VIII-a și de Bacalaureat au fost organizate pentru elevii Liceului Teologic Romano-Catolic II «Rakoczi Ferenc» de către Liceul Teoretic «Bolyai Farkas» ( ...) se propune arondarea ca și structură școlară Liceului Teologic Romano Catolic II «Rakoczi Ferenc» la unitatea de învățământ cu personalitate juridică, Liceul Teoretic «Bolyai Farkas»“.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu