O ÎNTÂLNIRE CU PROPRIA CONȘTIINȚĂ: “CLASA NOASTRĂ”, DE TADEUSZ S³OBODZIANEK, REGIA ȘTEFAN ROMAN

Distribuie pe:

Într-o lume divizată (de diverse ideologii, dar lista lucrurilor care ne divizează ar fi prea lungă pentru a putea fi enumerate aici), noi înșine nu putem rămâne întregi în raport cu noi înșine. Această stare ajunge să îl afecteze necondiționat și pe cel de lângă noi, aproapele.

Periodic, ne confruntăm cu o istorie care scormonește în trecutul recent sau mai îndepărtat al unei comunități, popor. Și atunci spiritele se pot inflama. Așa apar pretențiile teritoriale, epurările etnice etc. Istoria scormonește în viața comunității ca băiatul cu bățul în măruntaiele unei broaște râioase.

Când Răul își revarsă duhoarea leviatanului pe comunități, sau entități statale, fața persoanei își pierde lumina și strălucirea primite de la Dumnezeu. Omul poate atunci comite nedreptăți, violențe, crime… tocmai în numele adevărului pe care pretinde că-l slujește. Uneori, chiar religia e ambalată pentru justificarea acestor acțiuni.

S³obodzianek invită la o reevaluare a propriilor noastre fantome ale trecutului care - iată, cum vedem zilele acestea în conflictul actual ruso-ucrainean (dar nu numai) - pot izbucni necontrolat. Pe nepusă masă, ne putem trezi în mijlocul unui conflict sângeros, fie el pogrom sau război propriu-zis, situați de-o parte sau de cealaltă a baricadei.

Spectacolul propune o radiografie asupra violenței, trădării, credinței, (ne)iertării. În același timp, este și o întâlnire cu propria conștiință. În acest context, se pune întrebarea: putem ierta ce ne-au făcut alții? Și încă: ne putem ierta pe noi înșine?

Din distribuție fac parte: Claudiu PANAITESCU - Jakub Kac, Theodor RADU - Rysiek, Narcis BLIDERAN - Zygmunt, George HĂDĂRIG - Heniek, Ciprian MIHĂILĂ-LEOTESCU - Wladek, Mălina BOBEȘ - Abram, Raluca SARCA - Dora, Ilinca MEȘTER - Zocha și Larisa DOBRIN - Rachelka / Marianna

Regia artistică e semnată de Ștefan ROMAN, scenografia a fost realizată de Ciprian LEOTESCU, iar regia tehnică e asigurată de Teodora CRĂCIUN.

Piesa a fost tradusă din polonă de Cristina GODUN, iar traducerea în maghiară, pentru supratitrare, a fost realizată de Patrícia PÁSZT.

Spectacolul are o durată de 2 ore 45 minute (fără pauză) și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Următoarea reprezentație va avea loc duminică, 22 mai, de la ora 19.00, la Sala Mare (în regim studio).

Biletele pot fi achiziționate în format electronic de pe www.teatrunational.biletmaster.ro.

Biletele în format fizic pot fi achiziționate de la Casierie, de luni până vineri, între orele 9.00-19.00, și, în weekend, cu o oră înainte de reprezentații. Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0365/80.68.65.

Spectacolul este prezentat de Asociația pentru Teatru “Liviu Rebreanu” în parteneriat cu Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu” și Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.

P.R. Marketing Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania “Liviu Rebreanu”

Lasă un comentariu